Kada dr Ivo Đinović iz kompanije Superior daje nazive sortama i hibridima povrća koje je napravio, potrebno je samo da oslušne proizvođače koji su ih uzgajali. Oni često sa njim dele oduševljenje zbog velikog prinosa i kvalitetnih proizvoda. Tako su i nastala neka od imena koja danas nosi povrće iz kompanije Superior.
”Paradajz Profit rano pristiže, pa proizvođači mogu dobro da zarade sa njim”, kaže dr Ivo. “Sadi se s kraja u tunelima u kojima nije moguće imati visoke hibride ili bi morao da im se zalama vrh. Pored toga što je ranostasan, gaji se na zemlji bez oslonca, uz kratko kolje ili u špaliru.”
Paprika za dobar profit
Jedna sorta paprike takođe može proizvođačima da omogući dobru zaradu. To je paprika Ekstaza. Za nju dr Ivo kaže:
Možda vas zanima
”To je paprika koja ima veliki broj plodova u prvim berbama. Sami proizvođači iz okoline Kruševca su govorili: `Profesore ja ne pomeram džak, samo ga punim plodovima`. I onda čovek doživljava ekstazu kad ima tako velikog uspeha u proizvodnji”.
Volovsko srce je stari narodni naziv za taj tip srcastog paradajza. Negde ga zovu kravlje srce, negde bivolje, negde bikovsko srce…
“Taj uspeh, naravno, ne zavisi samo od semena, ali uz pravilnu i optimalnu agrotehniku, pogotovo u tunelima gde su uslovi tropski, vlaga bude visoka, a i tokom noći temperatura ne pada, ona poraste i do 2 m visoka i daje ogroman broj plodova.”
“Volovsko srce je stari narodni naziv za taj tip srcastog paradajza. Negde ga zovu kravlje srce, negde bivolje, negde bikovsko srce, tako da uglavnom se podrazumeva da je paradajz tog oblika, veoma krupnih i ukusnih plodova, roze boje. U Bugarskoj se pojavila i sorta roze srce.”
“Delfina ima oblik ploda koji podseća na delfin. To je jako mesnata, svetlo zelena i tamno crvena paprika. Ona se vrlo lako ljušti posle pečenja i nije ”mršava” kao što seljaci kažu. Kada se oljušti odlazi samo koža, a ostaje dosta mesa za jelo.”
Sagovornik:
dr Ivo Đinović, Superior
Komentari