Kako da dozri ZELENI paradajz?

Kako da dozri ZELENI paradajz?

Paradajz je sinonim za leto, a ako je domaći, iz vaše bašte, onda je to poseban ugođej. Malo je povrća ukusnijeg od letnjeg paradajza, zbog čega bi svaki ljubitelj ove sezonske kulture trebalo da nauči trikove kako da dozri zeleni paradajz.

Kako da dozri zeleni paradajz

Znati kada su zreli i iselni za jelo može biti teško. Ako jedete paradajz pre nego što je dostigao taj vrhunac zrelosti, to znači da ćete propustiti njegov puni ukus. Ako ga previše ostavite da zri, životinje i bube mogu uživati u njima pre nego što uzmete prvi zalogaj. Zamolili smo stručnjake za baštovanstvo i poljoprivredu da podele pravi način za berbu, sazrevanje i skladištenje paradajza.

Ako povrće uberete u pravo vreme osetićete njegov najbolji ukus

Berba zelenog paradajza

Nezreli paradajz ćete prepoznati po boji. Srećom, moguće je sazreti zeleni paradajz nakon što ste ga ubrali. Mnogi ljudi biraju da paradajz sazreva u zatvorenom prostoru.

Pre nego što nastupi hladnije vreme, svi plodovi paradajza se beru, obično krajem jeseni, kako bi mogli bezbedno da sazrevaju u zatvorenom prostoru. Imajte na umu:

Zeleni paradajz koji je ostao na lozi tokom smrzavanja uglavnom podleže mrazu i nejestiv je.

Trebalo bi ih ubrati kada povrće počne da menja boju i omekšava na osećaj. U ovom trenutku, većina ugljenih hidrata i šećera već je prisutna u nekom obliku, ali će nakon zrenja u zatvorenom prostoru poboljšati ukus, dodaje on.

Ne berite zeleni paradajz koji je premali


Kada se bere dok je još nezreo, zeleni paradajz može istrunuti pre nego što sazri. Kako možete da proverite dokle je paradajz stigao? Uzmite paradajz prosečne veličine i isecite ga na pola. Ako je želatin koji drži semenke dovoljno tečan da kada presečete paradajz, seme može da se pomera, onda će paradajz te veličine i veći sazreti.

Međutim, paradajz će najverovatnije istrunuti pre sazrevanja ako tečnost oko semena nije dovoljno labava da bi omogućila da se seme odmakne od sečiva noža.

Kako da dozri zeleni paradajz


Odvojite zreli i nezreli paradajz

U zavisnosti od vrste paradajza i vremena kada je ubran, neke sorte mogu sazreti za nekoliko dana, dok druge mogu da potraju i do dve nedelje ili više. Često proveravajte svoj paradajz i uklonite one koji su potpuno sazreli.


Sve što treba da znate o uspešnom gajenju paradajza

Kako da zeleni paradajz dozri

Evo nekoliko načina da dobijete najbolje rezultate.

Okačite biljku paradajza u zatvorenom prostoru

Paradajz koji sazre na lozi ima bolji ukus.

Prenesite ga: Umesto da berete paradajz na kraju sezone, iskopajte celu biljku (koja će ionako uginuti).

Pravo mesto: Okačite ga na hladnom, suvom mestu koje dobija malo svetlosti u zatvorenom prostoru (izbegavajte previše sunčana mesta) i pustite da se plodovi oboje na lozi.

Ostavite paradajz na stolu

Stručnjaci se slažu da hlađenje zrelog paradajza kvari njihov ukus; takođe zaustavlja proces zrenja.

Ako ste doneli malo nedozreo paradajz kući sa pijace ili ga izvukli iz bašte, ostavite ga na stolu, na sobnoj temperaturi i omogućićete mu da polako sazreva sam.

Metoda papirne kese

Paradajz se oslanja na gas etilen – ne sunčevu svetlost – da sazri, tako da će držanje zelenog paradajza u zatvorenom prostoru sa kontrolisanom temperaturom nakon berbe ubrzati proces. Izaberite papirnu kesu ili kartonsku kutiju, koja će omogućiti bolji protok vazduha i manju vlažnost, tako da se može zadržati bolja koncentracija prirodnog gasa etilena.

Dodajte još neko povrće: Pošto drugo povrće oslobađa gas etilen dok sazreva, izlaganje zelenog paradajza drugom povrću koje sazreva pomoći će mu da brže sazri.

Na primer, stavite ga u papirnu kesu sa zrelom bananom koja će emitovati gas etilen, pomažući da se ubrza sazrevanje vašeg paradajza.

Alternativa banani: Ako nemate bananu pri ruci, jabuka će takođe raditi posao.

Koje metode vi koristite?

Izvor: Martha Stewart

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica