Postoje dve vrste peršuna: peršun korenaš i peršun lišćar. Mi ćemo se baviti uzgojem peršuna korenaša jer on ne daje samo aromatično lišće nego i zadeljao koren koji se koriste kao dodatak jelima. Biljka peršuna može bez ikakvih problema da prezimi na niskim temperaturama: naime dobro razvijene biljke lako podnose mrazeve i temperature do -10 stepeni. Takođe, za nicanje semena je potrebna temperatura od samo 2 stepena pa ovu biljku možete posejati u oktobru ili novembru.
Kako bi obavili što uspešnuju setvu peršuna korenaša i dobili pravilan koren koji nije deformisan i napadnut od strane bolesti ili štetočina, važno je izbeći neke od grešaka koje se ponavljaju.
Pogrešno | Ispravno |
---|---|
Previše kisela, teška zemljišta u kojima je visok nivo podzemnih voda | Ovakav tip zemljišta dovodi do deformisanih korenova. Pored toga koren ćete teško izvaditi kada za to dođe vreme. U takvim zemljištima u kojima se zadržava voda može doći do truljenja korena. Za uzgoj peršuna korenaša izaberite peskovita i aluvijalna zemljišta. Zemljište treba da ima pH vrednost 6-8. Peršun korenaš ima sitno seme i seje se specijalizovanim sejalicama na međuredni razmak od 30 do 40 centimetara. |
Gajenje peršuna korenaša u monokulturi | Ovo je velika greška koja sprečava pravilan rast i razvoj biljaka iz dva razloga: zemljište je iscrpljeno jer ova biljka uzima veliku količinu hranljivih materija iz tla, a sa druge strane mogu se razvijati bolesti. Na istoj parceli peršun korenaš može se gajiti najmanje posle 2 godine. |
Direktno đubrenje peršuna korenaša stajnjakom | Kako ova biljka ne podnosi direktno đubrenje tim organskim đubrivom, posejte ga nakon kultura koje su njime đubrene. To može biti paradajz, paprika, kupus, krompir. Odličan predusev su mu i jednogodišnje leguminoze i đubrene okopavine jer osim što ostavljaju hranljive materije u zemljištu, nema korova na njemu. Peršun korenaš može se gajiti i posle kultura iz svoje familije: paštrnaka, celera i šargarepe. Primena plodoreda je važna jer ćete na taj način izbeći bolesti: pepelnicu, plamenjaču, rđu, pegavost lista. |
Nedovoljna količina vode tokom nicanja i debljanja korena | Nakon što su semena peršuna korenaša položena u zemlju, potrebno ju je obilno zaliti. Ukoliko nakon setve nema kiše važno je obezbediti mu redovno zalivanje kako bi pravilno nicao. Ako nema dovoljno vode imaćete proređen sklop i doćiće do stvaranja pokorice, a ako se desi da biljka tokom intenzivnog debljanja korena nema potrebnu količinu vlage koren neće biti dugačak i glatak, već žilav, deformisan i kratak. |
Ne radite predsetvenu pripremu | Seme peršuna korenaša je veoma sitno, te će izostanak predsetvene pripreme tla pomoću koje se dobija njegova mrvičasta struktura dovesti do neujednačenog nicanja i njegovog sporog tempa. |
Komentari