Kako bi unapredili svoju proizvodnju, povrtari trebaju pre svega da znaju gde greše prilikom uzgoja odabranih kultura. Upravo iz tog razloga mi iznosimo koje greške se mogu „potkrasti“ prilikom jesenje setve rotkvice koja se obavlja krajem septembra i početkom oktobra, kao i tokom njenog gajenja na otvorenom.
U pitanju je povrtarska kultura izrazito kratke vegetacije. Naime, od setve do berbe prođe samo 30 do 45 dana. Ukoliko se ne načine greške u tablici njeno seme niče za samo 5 dana. Gaji se zbog zadebljalog hipokotila.
Pogrešno | Ispravno |
---|---|
Setva na istom mestu u razmaku manjem od tri godine ili nakon kulture iz iste familije | Najbolje rezultate daje kada se gaji posle paradajza, tikvice ili krastavca |
Unošenje prevelike količine azota ukoliko se gaji posle mahunarki | Često nije potrebno dodavanje azota jer može dovesti do smanjenja kvaliteta rotkvica i smanjene količine vitamina C |
Setva rotkvice na teškim zemljištima | Rotkvica zbog svog plitkog korena zahteva lagana zemljišta koja nakon navodnjavanja koje je neophodno neće stvoriti pokoricu. Takođe teška zemljišta otežavaju njeno vađenje |
Setva na alkalnim zemljištima | Rotkvicu je potrebno sejati na zemljištima sa pH vrednošću 5,6 – 7. Ako se seje na alkalnim, ona nema željenu boju |
Đubrenje stajskim đubrivom | Rotkvica ne podnosi đubrenje stajnjakom, tako da treba koristiti isključivo druga hraniva. |
PVK manji od 60 posto ili veći od 75 | Prilikom uzgoja rotkvice poljski vodni kapacitet treba da iznosi od 60 do 75 posto. Važno je pravilno i dobro raspoređeno navnjavanje ove kulture jer i manjak vlage i njena prekomerna količina izazivaju štete. |
Komentari