Kelj i kelj pupčar pripadaju porodici kupusnjača, a od svog „rođaka“ kupusa razlikuju se po tome što odlično podnose niže temperature i sadrže znatno veću količinu hranjivih materija.
Kelj pupčar
Pored zvaničnog naziva, kelj pupčar poznat je i kao briselski kupus ili prokelj. Od drugih varijeteta kupusa razlikuje se po tome što formira visoku i jaku stabljiku koja može dostići visinu i do jednog metra. Reč je o veoma otpornoj biljci, pa nije čest slučaj da ga na njivi prekrije sneg. Plodovi ove povrtarske kulture najbolji su za konzumiranje nakon prve slane, jer su tada znatno ukusniji.
U odnosu na kupus ima veću hranjivu vrednost i sadrži oko 85% vode. Sadrži 4,3% belančevina, a stručnjaci navode da je njihov kvalitet približan onim iz mesa, mleka i jaja.
Možda vas zanima
Koju vrstu zelene salate izabrati za letnju proizvodnju
Bogat je vitaminima A, B i C, ali i kalijumom, fosforom, kalcijumom, sumporom, gvožđem, bakrom i mnogim drugim.
Najčešće se gaji iz rasada i veoma je važan u plodoredu, pa ga iskusni proizvođači sade nakon skidanja ranih povrtarskih kultura.
Hibridi karfiola za uspešne povrtare
Kompanija Holland Angro, iz svoje bogate ponude semena, izdvaja dva hibrida kelja pupčara, uz koje je visok prinos zagarantovan.
Hibrid kelja pupčara BRILLIANT F1
Reč je o dobro poznatom Hazerinom hibridu kelja pupčara za berbu tokom jeseni. Vegetacija traje oko 130 dana, a biljka je srednje visine, dok su glavičice krupne, tamnozelene boje.
Pomenuti hibrid otporan je na poleganje i prorastanje, a tolerantan na rđu i pepelnicu.
Kvalitetno seme patlidžana preduslov za dobru berbu
Hibrid kelja pupčara BRIGHT F1
Bright F1 je srednje kasni hibrid kelja pupčara, vegetacije 140-160 dana. Glavičice su zbijene, tamnozelene boje i dobro podnosi dugo čuvanje.
Na berbu stiže krajem jeseni i bere se tokom cele zime. Dobro podnosi niske temperature pa je odličan izbor za berbu na otvorenom polju i tokom zimskih meseci.
Otpornost paradajza na bolesti veoma bitna za dobru zaradu
Kelj
Jedna od specifičnosti ove povrtarske kulture jeste naboranost lista. Za razliku od kupusa, nije pogodan za kiseljenje. U kulinarstvu se često koristi za pripremu variva.
Proizvodnja kelja veoma je slična kupusu, ali se razlikuju u načinu berbe. Kupus beremo kada glavice očvrsnu, dok se kelj bere kada formira glavicu. Glavice su mekane, otporan je na zimu, a na polju može ostati do kraja jeseni.
Listovi kelja bogati su vitaminima, mineralima i hlorofilom, a što je najvažnije, ostaju sveži tokom cele zime.
Kompanija Holland Angro iz svog bogatog asortimana izdvojila je hibrid kelja SERPENTINE F1, čiji su plodovi težine od 1,5 do 2 kilograma.
Hibrid kelja SERPENTINE F1
Hibrid Serpentine F1 je rani hibrid kompanije Hazera, čija vegetacija traje oko 90 dana. Formira veoma atraktivne, svetlozelene glavice. Kocen je kratak, a glavice su težine od 1,5 do 2 kilograma. Govorimo o veoma uniformnom hibridu koji je umereno otporan na bakterioznu plamenjaču (Xanthomonas campestris pv. campestris)
Sponzorisani članak HOLLAND ANGRO D.O.O.Beogradskog bataljona 25
11030 Beograd
Tel: 011 2541 467
Faks: 011 3571 782
www.hollandangro.rs
Komentari