Ove nedelje kompanija Syngenta organizovala je svoje Dane polja lubenice u Gospođincima, na imanju porodice Stepančev, koji na skoro 2 hektara imaju 5 Syngentinih hibrida lubenice.
Aleksandar Oštir, iz kompanije Syngenta, kaže: „Ovde smo kalemljenje radili na Karistanu, Konstelejšnu, Farau i Mersiniju. Ono što je nama najinteresantnije i što zaiste želimo da podvučemo to su hibridi Konstelejšn i Mersini”.
“Konstelejšn već imamo u prodaji, a Mersini će doći naredne godine. Mogu da kažem da od njega zaista mnogo očekujemo, jer ima intenzivnu crvenu boju mesa, ima tanku koru i vrhunsku slast, dakle, sve ono što proizvođači od jedne dobre lubenice očekuju.“
Možda vas zanima
U okolini Gospođinaca, među poljoprivrednicima su najtraženije Syngentine komercijalne lubenice. Među njima je jedan od najprodavanijih hibrida Farao, koji je srednje rana lubenica dobro poznata proizvođačima, koja ima vegetaciju 75 do 78 dana. Uz Farao, veoma je popularan i hibrid Top Gun, koji sporo fermentiše i najbolje se čuva u skladištu od svih lubenica.
„O prinosima ćemo govoriti na kraju sezone, tek ćemo videti koliko ćemo uspeti da izvučemo, međutim, početak veoma obećava. Moram da naglasim da ovde na ovom oglednom polju imamo sistem za navodnjavanje, a lubenice su imale i adekvatnu ishranu. Zato smo imali veoma intenzivan porast”, navodi gospodin Oštir.
Hibridi Farao i Top Gun su najpopularnije Syngentine lubenice.
S obzirom na to da je ova sezona malo specifična, jer smo u toku juna meseca imali julske temperature, lubenice sa imanja koja su se navodnjavala, veoma su brzo rasle, pa zato i kasniji hibridi već mogu da se beru. Kada na dobre vremenske uslove dodamo i pravilnu tehnologiju i dobru genetiku, na Syngentine lubenice nema zamerki.
Za takve rezultate, naravno, zaslužni su i domaćini sa imanja. Mi smo razgovarali sa Ivanom Stepančev, koja u vreme letnjeg raspusta podjednako radi u polju kao i njeni roditelji.
Ivana Stepančev, povrtarka iz Gospođinaca, kaže: „Ranije smo gajili lubenice, ali smo prestali zbog zečeva, koji su nam bili veoma veliki problem. Ove godine na insistiranje Syngente smo rešili da ponovo pokušamo. Prodaja još nije počela, pa ne znamo šta će biti, ali prinosi su odlični i nadamo se da se nećemo pokajati. Syngentini stručnjaci su nam na imanju pomagali od samog početka i evo i danas su ovde i veoma smo zadovoljni saradnjom sa njima.“
Ogledi na lubenicama, kažu stručnjaci iz Syngente, uvek su dobro posećeni i zanimljivi, a stolovi za degustaciju puni gostiju. Sudeći po onome što smo čuli i videli sa Dana polja svi će otići puni lepih utisaka.
Uz to, ono što je nama posebno bilo drago da vidimo, jesu osmesi na licima, kako kod najmlađih gostiju, tako i kod domaćina, zatim kod iskusnih povrtara iz raznih krajeva Srbije, ali i na licima stručnjaka iz Syngente, koji su nam organizovlai ovako slatko, zanimljivo i poučno druženje.
Branislava Nikolić, iz kompanije Syngenta, kaže: „Što se tiče polja, prinos će biti sigurno veći od 50 tona i domaćini su zadovoljni. Mi smo se potrudili da pred sečenje lubenica pozovemo goste i proizvođače lubenica, kako bi oni mogli da uporede sa svojom proizvodnjom. Gore je i degustacija”.
“Nadam se da su svi probali lubenice, da su napravili svoju procenu i odabrali svoje favorite. Mislim da je, bez obzira na datum i na velike radove, upravo na lubenicama, veoma dobar odziv, upravo proizvođača“, zaključuje ona.
Sagovornici:
Aleksandar Oštir, Syngenta
Ivana Stepančev, povrtarka iz Gospođinaca
Branislava Nikolić, Syngenta
Komentari