Karfiol je biljna vrsta koja se u našim vrtovima može naći tokom cele godine. Međutim, ovo povrće se u Srbiji najčešće gaji u letnjim i jesenjim mesecima, pa je kasna jesen vreme za berbu karfiola. Zato je sada idealan trenutak da o gajenju ove kupusnjače dobijete još nekoliko važnih saveta.
Sigurno ste i vi ovih dana na trpezi imali neko jelo pripremljeno od karfiola. Ali, da li ste se oprobali i u gajenju ovog povrća? Ukoliko niste, obavezno pročitajte nekoliko saveta o pravilnoj zaštiti, berbi i čuvanju karfiola koje je za vas izdvojio naš stručni saradnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović.
„Za proizvodnju karfiola uglavnom je potrebno 3 do 4 meseca, ili nešto više.“
Možda vas zanima
Kako se gaji dud bez muke
12/07/2020
„Kada se odlučujemo za berbu karfiola, važno je da znamo da odredimo kada su glavice najboljeg kvaliteta. Ukoliko je seme koje je posejano u toku maja i juna, odnosno u toku leta, rasađeno sa razmakom od oko 50 centimetara između biljaka tokom jula i avgusta, u oktobru ili novembru možemo imati kvalitetne glavice karfiola. Njih tada možemo brati i ostaviti da u toku zime stoje kao konzervirane ili ih možemo čuvati određeno vreme kao sveže glavice karfiola.“
„Karfiol je biljka koja spada u kupusnjače i zahteva veliku količinu vode, ali ne koliko i kupus. Ukoliko se odlučimo za gajenje karfiola, važno je znati da je kvalitet zemljišta presudan. Ako je zemljište bogato, imaćemo velike i kvalitetne biljke, koje će dati lepe i sočne glavice.“
Kvalitetna glavica karfiola najčešće ima prečnik oko 20 centimetara.
„Ono što beremo kod karfiola jeste pre svega cvetni začetak, odnosno pupoljak ili veliki broj njih. Karfiol u svom dugom periodu razvoja formira glavicu koja nije prevelika. Međutim, u jednom trenutku, u oktobru ili novembru, ta glavica naglo poraste.“
„Zato je važno znati kada je pravi trenutak da se ubere karfiol. Ukoliko previše dugo čekamo, glavica može da požuti, odnosno, može doći do precvetavanja. Tada ni njen kvalitet neće biti najbolji. Međutim, dimenzija glavice može nam pokazati da li je karfiol dobrog kvaliteta. Ukoliko je razmak između biljaka četrdesetak centimetara, glavica će imati sasvim dovoljno prostora da se pravilno razvije. Kvalitetna glavica imaće prečnik oko 20 centimetara.“
„Prilikom gajenja karfiola, s obzirom na to da je on vrsta koja je veoma netolerantna na bolesti i štetočine, moramo voditi računa o njihovoj pojavi. Pored insekata koji ih napadaju, lisnih vaši, puževa golaća, gusenica i drugih neprijatelja kupusnjača, postoji i mogućnost pojave različitih oboljenja. Naravno, većina njih se određenim sredstvima može preventivno suzbiti.“
„Sveže ubran karfiol možemo čuvati nekoliko dana. Međutim, ukoliko nam nije potreban odmah, glavicu možemo u bašti pokriti sa nekoliko listova karfiola, pa će na taj način biljka biti sačuvana od sunca i moći će da opstane još 15 do 20 dana.“
Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović
Komentari