Predstavljamo vam tri proizvođača šargarepe, dva domaćina i jednu mladu poljoprivrednicu. Njihovo iskustvo kaže da je za uspešnu proizvodnju povrća najbitniji izbor semena. Zašto su se svo troje odlučili za Bolero?
Pera Đuričkov iz Debeljače proizvodnju šargarepe intezivno je počeo da radi pre 5 godina. Počeo je da radi sa 3-4 hektara. Prvenstveno je radio peršun, ali pošto šargarepa ide uz peršun, dodali su i nju. Za pet godina, podigli su proizvodnju šargarepe na 100 hektara.
Ivana Vasić je mlada poljoprivrednica iz Begeča. Njena porodica se dugi niz godina bavi proizvodnjom šargarepe, kao i drugih kultura. Pored šargarepe uzgajaju i mladi krompir, a delimično se bave i ratarstvom kako bi ispoštovali pravila plodoreda. Obrađuju oko 100 jutara.
Možda vas zanima
Mirko Pekar se bavi šargarepom od 1999. godine, a ove godine je radio na 70 hektara. Od početka koriste seme kompanije Holland Angro.
Pitali smo povrtare, zašto su se odlučili za šargarepu Bolero?
„Kod Bolera je jednako nicanje. Energija porasta mu je velika i brzo otvori kotiledone. Kod Bolera dobijemo najviše prve klase, na primer, kod mene bude 70-80% prve klase, a kod drugih hibrida ne bude tako. Onda, kod Bolera može da se radi gušća sadnja. Ne prerasta brzo. Kada dođe termin za vađenje, ako malo zakasnimo, 15-20 dana, neće da preraste, ne ode u drugu ili treću klasu“, objašnjava Mirko Pekar.
Prema njegovim rečima, Bolero karakterišu brzi porast i to što stiže brzo za vađenje, za 70-75 dana. Zbog toga su prvi na tržištu i dobijaju dobru cenu.
Još jedna prednost Bolera je dugo čuvanje.
„Meni se jednom desilo da sam imao lager od novembra do jula i – ništa joj nije bilo“, kaže Mirko.
Pera nam je objasnio da je reč o šargarepi koja ima izuzetno lep oblik, da se jako dobro čuva i da ima dobru lisnu masu, što je pogodno za mašinsko vađenje šargarepe. Reč je o proverenoj vrsti, na koju su navikli kupci u megamarketima, a odlična je i za izvoz.
Prema Ivaninim rečima, dok se nisu odlučili, probali su svašta. Ispostavilo se da je Bolero najbolji za proizvodnju, i što se tiče otpornosti na bolesti, i što se tiče otpornosti na temperaturna kolebanja. Takođe, odlično se pokazala za lagerovanje, jer zadržava boju i svežinu.
Pitali smo Filipa Ilića iz kompanije Holland Angro, koje su osnovne smernice za gajenje Bolero šargarepe, a njegov savet je da se obavezno radi na bankove, i to uglavnom dvoredne. Bolero ima veliku otpornost na alternariju, te je potrebno manje prskanja u odnosu na druge hibride.
„Zalivanje mora da bude optimalno, a što se tiče prehrane daje se osnovno đubrivo, a ako treba dodaju se kasnije i druga po potrebi. Proizvodnja nije teška, a treba se potruditi da se sačuva list, kako bi mogla lepo da se vadi i da se ima kvalitet koji naše tržište zahteva“, pojašnjava Ilić.
Uobičajeni prinos koji može da se postigne, ako se uradi sve što treba, iznosi od 60 do 100 tona, zavisno od broja biljaka po hektaru.
Pitali smo proizvođače, kako ocenjuju saradnju sa kompanijom Holland Angro.
„Preporučio bih ih od srca, zato što su mi pomogli maksimalno, dobio sam savete, cela firma je bila angažovana, non-stop su pratili moju proizvodnju“, kaže Pera.
Prema rečima Mirka, on sa Holland Angro radi već godinama i oni mu izlaze u susret i što se tiče plaćanja i što se tiče nabavke semena. „Ako ih sutra zovem i kažem da mi treba 10 miliona zrna – to je sigurno sutra tu“.
Ivana isto ne krije svoje zadovoljstvo. Kako sama kaže, prava kuća i pravo seme, dobro tretirano i kada kupite od njih – nema brige. Samo slušajte njihove savete kako da se proizvodi, čime da se tretira i bićete zadovoljni. Njen savet: Nemojte eksperimentisati.
Sagovornici:
Pera Đuričkov, Debeljača
Ivana Vasić, Begeč
Mirko Pekar, Begeč
Filip Ilić, Holland Angro
Komentari