Zelena salata je jako tražena na tržištu, a pored toga ona se može uzgajati i tokom cele godine. Proizvodnja ove kulture nije zahtevna, ali je zato praćena problemima koji nekada mogu biti pogubni po čitav rod. U određenom periodu gajenja najveća opasnost po kvalitet, ali i prinos salate, jeste plamenjača i virus mozaika zelene salate. Kako se prolećna setva polako približava, vreme je da razmišljate o izboru pravog semena.
Možda vas zanima
U našoj zemlji, zelena salata se gaji u gotovo svim regionima, od proizvodnje na otvorenom i plasteničke proizvodnje, pa sve do malih bašta i vrtova. Na koji god način da je proizvodite sigurno ste se susretali sa jednom od prepreka, a to su svakako bolesti i štetočine zelene salate. One svojim delovanjem mogu negativno uticati na prinos i kvalitet salate, a samim tim i umanjiti željeni profit. U nekim slučajevima mogu uništiti i čitave zasade ove kulture.
Plamenjača zelene salate jedan je od najvećih problema proizvođača. Najugroženija je mlada salata, dok starenjem raste i otpornost na plamenjaču. Virus mozaika salate može da se prenese putem zemljišta, ali i preko biljnih vaši. Svojim delovanjem sprečava formiranje glavice i dovodi do zakržljalosti listova. Za razliku od plamenjače, ne postoji registrovani preparat kojim možemo da delujemo na ovo virusno oboljenje kada do zaraze već dođe. Zato se i o ovom problemu mora razmišljati unapred.
Da bi ste sveli mogućnost propadanja zasada na minimum, potrebno je povesti računa o nekoliko bitnih uslova za uspešnu proizvodnju salate.
Odabir adekvatnog zemljišta
Morate imati u vidu da salatu nije poželjno gajiti na istom mestu gde su prethodno gajene kulture iz iste familije, zbog sličnih bolesti i štetočina koje ih napadaju, a koje ostaju u zemljištu i nakon uklanjanja prethodnog roda. Takođe, plamenjača češće napada biljke pri visokoj vlažnosti, pa je potrebno birati dobro drenirana i osunčana zemljišta.
Izbor najbolje sorte
Drugi uslov za uspešnu proizvodnju zelene salate jeste odabir prave sorte.
Iako je proizvodnju salate moguće obavljti tokom cele godine, uvek je važno izabrati sortu koja najbolje odgovara određenom vremenu setve. Sorte otporne na bolesti i štetočine takođe su jako bitni prilikom odabira, jer će dobar izbor sorte osigurati najbolji mogući prinos. Kompanija Holland Angro u svom širokom spektru proizvoda ima semena sorti zelene salate koje pokrivaju setvu tokom čitave godine. Takođe, oni poljoprivrednim proizvođačima nude široku lepezu semenskog materijala firme Vilmorin, sorti otpornih na gore pomenute bolesti, viruse i štetočine. Vilmorin je kompanija svetski poznata po velikom broju različitih tipova salata za sva godišnja doba.
Sorta Abbice predstavlja svetlozelenu bataviu otvorenog tipa. Abbice spada u plolećno-jesenje salate umereno naboranih listova. Odlikuje se teškim i krupnim glavicama, a otporna je na plamenjaču salate Bl: 1-28,30,32 i na virus mozaika salate (LMV). Još jedna prednost ove sorte je i tolerantnost na lisnu vaš salate (Nasonovia ribisnigri).
Druga sorta za prolećnu i jesenju proizvodnju je Garone. Ova batavia otvorenog tipa poseduje jako naborane listove zelene boje. Obrazuje krupne i pune glavice. Ona takođe poseduje otpornost na plamenjaču salate Bl: 1-28,30-32, kao i na virus mozaika salate (LMV). I kod ove sorte je izražena tolerantnost na lisnu vas salate (Nasonovia ribisnigri).
Bacchus je sorta Lolo rosa tipa, blagog ukusa. Tamnocrvena boja listova ga čini izuzetno dekorativnim. Pored toga, listovi su tanki i sjajni i obrazuju krupne glavice. Otporan je na plamenjaču salate Bl: 1-26,28,32, a poseduje i tolerantnost na lisne vaši salate (Nasonovia ribisnigri) čime se smanjuje rizik od zaraze virusom mozaika salate.
Sledeća sorta iz ponude kompanija Holland Angro je puterica otvorenog tipa – Speranzia. Ovaj tip salate je jedan od najpopularnijih kod naših domaćica. Sama sorta odlikuje se svetlozelenom bojom listova koji su tanki. Glavice su krupne i imaju široku i ravnu osnovu. Tolerantna je na lisne vaši salate (Nasonovia ribisnigri). Otporna na plamenjaču salate Bl: 1-30,32.
Komentari