Proizvodnja povrća je nemoguća bez dovoljne količine vode, te je uslov za ostvarivanje prinosa navodnjavanje. Paprika je jedna od najomiljenijih kultura domaćih povrtara te za vas izdvajamo četiri osnovna i kratka pravila za navodnjavanje ove kulture koje smo dobili od dipl. inž. Tatomira Srđanova iz Poljoprivredne stanice Novi Sad.
1.Paprika zahteva intenzivno navodnjavanje i u našim uslovima je potrebno između 500 i 600 litara vode a najbitniji periodi su posle rasađivanja, zatim u periodu cvetanja i u periodu plodonošenja.
2. Postoji više načina navodnjavanja a to su: veštačka kiša, brazdama, potapanjem kao i kap po kap koja je najskuplji način ali i najbolji jer se takvom metodom mogu dodavati vodotopiva đubriva u skladu sa fazom razvoja i potrebama paprike za odgovarajućim hranljivim elementom.
3. Optimalna temperatura vode je 20-22 stepena i u našim uslovima se zaliva u periodima 7-10 dana (u zavisnosti od tipa zemljišta, dnevnih i noćnih temperatura) a zalivne norme se kreću od 20-40 lit/m2.
4. Ne treba dozvoliti da biljka pokaže nedostatak vode posebno u periodu nakon rasađivanja odnosno u periodu ukorenjavanja.
Komentari