Na području Srbije koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) se, u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi u fazi od početak obezbojavanja lišća do faze 70% listova opalo.
Koštičave voćne vrste se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i do sada primenjenih agrotehničkih mera nalaze u različitim fazama obezbojavanja i opadanja lišća.
Sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača gljivičnih i bakterioznih oboljenja, u fazi kada opadne oko 70% lisne mase, proizvođačima se preporučuje jesenji tretman nekim od preparata na bazi bakra.
Sprovođenje tretmana se preporučuje po suvom i mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana i uz utrošak veće količine vode kako bi se obezbedilo dospevanje depozita preparata na sve biljne delove.
Pre sprovođenja tretmana, preporučuje se i uklanjanje i uništavanje obolelih biljnih delova kao i mumificiranih plodova iz voćnjaka.
Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja
Komentari