Svaki pčelar obično ima neku zanimljivu priču o tome kako je došao na ideju da se bavi pčelarstvom. Neko u posao ulazi zbog zarade, a neko iz ljubavi prema ovim insektima. Bilo kako bilo, svakom od njiih je potrebno iskustvo da bi u tome bio uspešan. Naš sagovornik, Aleksandar Bikar ne samo da pčele gaji punih 58 godina, već nam je i ispričao jednu veoma interesantnu anegdotu koja ga je i navela da ih toliko zavoli.
“To moje pčelarenje počelo je slučajno. Krenuo sam službeno iz Novog Sada za Topolu i kako je bilo nekih saobraćajnih problema nisam stigao na vreme do Topole pa sam odlučio da prespavam u Mladenovcu. Tako sam šetajući po Mladenovcu naišao na čoveka koji je s nekim sanducima i otišao da vidim šta on to radi. Tada sam stao ispred košnice kao i svaki slučajni prolaznik koji nema pojma o čemu se radi, kada me je vlasnik košnica zamolio da se okrenem. Kada sam se okrenuo ja sam se prestravio, jer jedan ogroman roj pčela stajao iza mene i čekao da se ja sklonim da bi one mogle da se vrate kući. Onda sam prešao sa druge strane, porazgovarao sa vlasnikom i kada sam pošao na poklon sam dobio košnicu, dimilicu, kapu i pčelarski nož. Eto tako je počelo”, kaže pčelar Aleksandar Bikar.
Možda vas zanima
Kao i svaki pčelar koji voli svoj posao, Aleksandar na svom poljoprivrednom gazdinstvu vodi računa o svojim pčelama, ali i o kvalitetu meda.
“Mi smo ustvari registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo, ali imamo različite vrste čistih sortnihh medova. Za jedan od tih medova smo dobili i zaštitu geografskog porekla. To je Fruškogorski lipov med“, ističe ovaj iskusni pčelar.
Pored raznih vrsta meda ovaj pčelar sa svojom porodicom proizvodi i kozmetičke preparate.
“Kako je supruga školovani kozmetičar morali smo da napravimo i jednu paletu kozmetičkih proizvoda od meda. Jedan od takvih proizvoda koji inače najviše zanima ženski svet je maska za lice od meda, koja za razliku od onih koje možete naći u prodavnicama nema ni trunke konzervansa. Svi sastojci su prirodni da se maska može i pojesti. Tako da u slučaju da nemate ništa drugo možete pojesti masku”, zaključuje Aleksandar.
Od voća koje gaje, proizvode i različite vrste rakija. Među njima se nalaze i medovača – rakija od meda, medno vino ili medovina, pa čak i sirće od meda.
Sagovornik: Aleksandar Bikar, pčelar
Komentari