Pčelinji proizvodi se vekovima koriste u ljudksoj ishrani. Mnogi od njih poznati su po svojoj lekovitosti i slatkastom ukusu kojem se raduju i deca i odrasli. O tome koji pčelinji proizvodi su najvažniji i najkorisniji pričali smo sa Stankom Rajićem, predsednikom Udruženja beogradskih pčelara.
Većina ljudi je upoznata sa medom i znaju da ga treba koristiti. Tako neko voli šumski, koji ima određenu gorčninu, a većina, pogotovo deca, vole bagremov med jer ima blag ukus.
Kako nam Stanko otkriva, u Beogradu proizvode “Beogradski med”. Brojnim laboratorijskim analizama su dokazali njegov kvalitet. U pitanju je besprekorno čist, polifloran med. Dakle, u sebi ima materija sa mnogo biljaka i samim tim je kvalitetniji od monoflornog.
Pored meda, koji je verovatno najpoznatiji pčelinji proizvod, većina ljudi je čula i za polen. Međutim, važno je znati da polen nije proizvod pčela. Naime, polen je proizvod biljaka, a pčele ga skupljaju i donose u košnice.
“Mi određenim spravicama uzimamo taj polenov prah pri momentu kada pčela ulazi u košnicu.”, kaže Stanko.
Polen je izuzetno kvalitetan materijal koji čovek treba da koristi. Kada pčele unesu polen u košnicu, ubacuju i razne nezime, i dolazi do fermentacije tog polena. Nakon otprilike tri nedelje izvršena je fermentacija polena u pergu.
Pčelinji proizvodi bogati lekovitim sastojcima – Perga i propolis
Perga je tzv. pčelinji hleb. Bez perge u košnici ne bi bilo razvoja pčelinjih društva. Ona je fermentisani polen i bogata je brojnim hranljivim sastojcima.
“To je nešto što treba sve više koristiti. Na prvom mestu treba edukovati pčelare, da znaju da uzmu pergu iz košnice da bi je ponudili ljudima.”, ističe Stanko.
Pored perge, moramo spomenuti i propolis. To je smolasta materija koju takođe pčele donose iz prirode, skidaju sa drveta i unose u košnicu. Dodaju nešto voska i određenih enzima, i njime lepe određene šupljine i dezinfikuju košnicu.
Dakle, propolis je prirodni antibiotik. Iako su alergijske reakcije na propolis jako retke, najbolje je koristiti ga dve tri nedelje pa napraviti malo pauzu i zatim ponovo.
“Sve proizvode iz košnice treba koristiti da ne bismo bili bolesni, odnosno da bismo poboljšali svoj imuni sistme, a ne da to koristimo kao lek. Kada me pitaju gde i kako treba čuvati med, uvek odgovaram: Med treba čuvati na vidnom mestu. Kad god prolazite – da možete da zabodete kašiku i uživate.”, zaključio je Stanko.
Komentari (1)
Sergijus
2022-02-14 23:45:03
Test sa Sergijus
Srdjan
2022-02-14 23:47:18
Test odgovor