Globalna pandemija COVID-19 motivisala je potrošače da kupuju hranu i piće koji jačaju imuni sistem. Sastojci kao što su vitamin C, D, cink i probiotici se češće koriste u formulacijama proizvoda. Tako raste i potražnja za začinima sa zdravstvenim prednostima, pa su đumbir i kurkuma sastojci sve većeg broja proizvoda. Evo kako je pandemija uticala na povećanu upotrebu ovog začinskog bilja u ishrani.
Sve više ljudi želi da jača imuni sistem
Globalna pandemija je uticala na 45% potrošača u Evropi da koriste više hranljivih materija u ishrani. Takođe, od početka pandemije, 29% je izjavilo da je više zainteresovano za hranu koja jača imuni sistem.
Pored sastojaka poput vitamina C ili cinka, potrošači traže prirodne sastojke, uključujući začinsko bilje. Oni se ponekad nazivaju botaničkim. Na primer, 51% odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu veruje da biljni sastojci mogu imati medicinske koristi. A 17% španskih potrošača pokazalo je više interesovanja za učenje o lekovitim biljnim sastojcima od početka pandemije.
Među začinima i biljem, lideri su đumbir, kurkuma i beli luk. Vrednosti uvoza ovih začina su značajno porasle u 2020. u odnosu na 2019. Na primer, vrednost uvoza đumbira u Holandiji, koja je najveći evropski uvoznik, bila je u 2020. godini veća za 125 miliona evra u odnosu na 2019. Značajno je povećan i uvoz kurkume i belog luka. Isti trend rasta nastavljen je i tokom 2021. godine.
Pored zdravstvenih koristi, potrošači su tražili lepa iskustva u hrani kao vid oslobađanja od stresa tokom pandemije. Tokom karantina ljudi širom sveta su počeli da prave poslastice imajući na umu zdravlje i razonodu. Slatke kombinacije začina kao što su đumbir i cimet bile su popularne.
Začinsko bilje: Novi načini upotrebe
Tipična upotreba začinskog bilja, kao što su kurkuma ili đumbir uključuje jednostavnu obradu, kao što je sušenje i sečenje, pre izvoza. Međutim, sada kompanije prerađuju te začine i na druge načine. Na primer, kurkumin se ekstrahuje iz kurkume. Sve češće potrošači uzimaju kurkumin kao biljni dodatak. Nakon ulaganja u pogone i laboratorije za ekstrakciju kurkumina, Indija je sada odgovorna za više od 80% globalne proizvodnje. Kurkumin se takođe široko koristi kao dodatak ishrani sa drugim sastojcima kao što su crni biber ili jedinjenje crnog bibera piperin.
Mnoge kompanije koriste kurkumu i đumbir u sokovima i ekstraktima. Oba začina su funkcionalni sastojci pića. U sokovima, đumbir je postao moderan sastojak. To je zbog njegovog pozitivnog uticaja na zdravlje i prijatnog ukusa.
Važan aspekt za upotrebu začina u sokovima je njihova rastuća popularnost. Pogotovo onih sa zdravim sastojcima i vitaminima. Obično dolaze u malim bočicama koje sadrže oko 100 ml soka. Tako se sokovi od đumbira promovišu na osnovu njegopvih lekovitih dejstava na želudac, pluća i creva. A napitci od kurkume pomoću njenih dobro poznatih benefita – ona je prirodni antiseptik, antioksidans, lekovito deluje na kožu i ublažava bolove u kostima.
Komentari