Ratarska i voćarska proizvodnja u Srbiji postaje sve privlačnije opredeljenje za mnoge poljoprivredne proizvođače, navode u Ministarstvu poljoprivrede. Pored toga, u resornom Ministarstvu kažu i da se najveće količine organski uzgojenih proizvoda izvezu na strana tržišta.
Dok se podaci za prošlu godinu još uvek obrađuju, na osnovu podataka iz 2015. godine evidentno je da su za 62% u odnosu na prethodnu godinu povećane površine na kojima se gaji takva hrana.
Samostalna savetnica za organsku poljoprivredu u Ministarstvu, Jelena Milić, podatak o izvozu organskih proizvoda potkrepljuje cifrom od 20 miliona evra u 2015. godini. Dodaje i da se najviše izvozi u Nemačku, Austriju, ali i na tržišta SAD, Japana i tako dalje.
Možda vas zanima
Ove organizacije će kontrolisati i sertifikovati organsku proizvodnju u 2017. godini
Ona je rekla i da je u skladu sa Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju ove godine opredeljeno 90 miliona dinara za organsku proizvodnju, ističući da su prošle godine podsticaji za ovaj vid proizvodnje bili veći za 40% u odnosu na one za konvencionalnu, kao i da je u ovoj godini taj procenat još veći. Tako su, recimo, kaže Milićeva, podsticaji za organsku biljnu proizvodnju veći za 70% u odnosu na podsticaje u konvencionalnoj proizvodnji.
Savetnica navodi i da Ministarstvo poljoprivrede dodatno podržava organsku proizvodnju tako što refundira troškove kontrole i sertifikacije, s tim što je ove godine to 50%, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi 65%.
Kaže i da oni koji planiraju da se uključe u organsku proizvodnju najpre treba da se informišu koja su to ovlašćenja kontrolne organizacije za ovu godinu, jer Ministarstvo poljoprivrede u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji svake godine ovlašćuje kontrolne organizacije za obavljanje procesa kontrole i sertifikacije.
Povećavaju se površine za organsku proizvodnju u EU i Srbiji
U tom je smislu ove godine ovlašćenje dobilo šest kontrolnih organizacija, a kako objašnjava Milićeva, kada se proizvođač odluči za jednu od njih, zaključuje s njom ugovor i od tog trenutka proizvođaču počinje da teče period konverzije, što je vreme potrebno da se sa konvencionalnog načina proizvodnje pređe na organsku.
Kako kaže, za jednogodišnje biljne vrste taj period može da traje i dve godine, a za višegodišnje i tri godine. Naravno, ukoliko proizvođač može da dokaže da prethodne tri godine nije koristio sredstva koja nisu dozvoljena za upotrebu u organskoj proizvodnji, onda može da podnese zahtev Ministarstvu da mu se taj period konverzije skrati, zaključila je Jelena Milić.
Izvor: Dnevnik
Komentari