Broj proizvođača domaće hrane u Srbiji raste. Oko 6.000 je u Srbiji onih koji poseduju sertifikat “organski”.
Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Veljko Jovanović je rekao da samo oni koji imaju organski sertifikat izdat od strane Ministarstva poljoprivrede, mogu sebe da zovu organskim proizvođačima. Takođe je naglasio da je proizvođačima sertifikat izuzetno važan, jer im pruža bolje mogućnosti za plasman na tržištu.
“Reč organski se koristi često i paušalno i poistovećuje sa neprskanim i netretiranim. Organski proizvod je organski i po načinu proizvodnje i po važećim propisima, po listi dozvoljenih sredstava kojima se tretira – preparatima koji ne utiču na biodiverzitet i kvalitet zemljišta”, rekao je Jovanović.
U Srbiji postoji šest sertifikacionih kuća koje su ovlašćene od Ministarstva poljoprivrede da izdaju sertifikate i sa kojima proizvođači mogu sklopiti ugovor. Nakon perioda konverzije, koji obuhvata provere i analize, dobijaju sertifikat i sertifikaciona kuća sprovodi redovnu kontrolu.
Jovanović je objasni da svaka biljka (voće, povrće) mora da bude organska, ali i sama prerada mora da bude sertifikovana. Dodavanje šećer takođe mora da bude organsko. On je dodao i da najviše pet odsto nesertifikovanog proizvoda, dodatka može da se nađe u gotovom proizvodu.
Jedina prepreka kod izdavanja sertifikata jeste ta što izdavanje sertifikata nije besplatno.
Što se tiče kupaca, oni ističu da im je sertifikat važan, drugi ipak veruju na reč. Ima i onih koji kažu da se zdrava hrana prepozna.
Izvor: 021
Komentari