Saveti za preradu organskih proizvoda

Saveti za preradu organskih proizvoda

Prerada organskih proizvoda, specifična je po tome što se za pripremu koriste isključivo organski sastojci. Ključni elementi u ovakvoj vrsti proizvodnje su dokumentovanje i obeležavanje ambalaže u svim fazama proizvodnje kao i adekvatno skladištenje. 

Ilustracija: Organska bašta - © Pixabay

Tehnološki postupci u preradi organskih proizvoda odvijaju se u kontinuitetu i bez mešanja sa sastojcima i proizvodima iz konvencionalne proizvodnje.

Ukoliko se paralelno sa konvencionalnom linijom, proizvodi i organska linija proizvoda, celokupan postupak prerade mora biti odvojen u vremenu ili prostoru od tehnoloških postupaka konvencionalne proizvodnje namirnica.

Takođe, neophodno je da sva mašinska oprema bude očišćena dozvoljenim sredstvima pre prerade organskih proizvoda.
Mešanje organskih i konvencionalnih proizvoda striktno se mora izbegavati.

Organska proizvodnja: Od Izazova do ZARADE

Setifikacija i obeležavanje

Verodostojna sertifikacija i obeležavanje kako primarnih tako i gotovih proizvoda važni su za potrošača, kako bi bio u stanju da razlikuje autentične organske proizvode.

Ilustracija: Organski paradajz - © Pixabay


Domaći prerađeni sertifikovani organski proizvod može se obeležiti nacionalnim znakom i kodom/logom ovlašćene kontrolne organizacije koja je u poslednjoj fazi proizvodnje izvršila sertifikaciju tog proizvoda, ako sadrži najmanje 95% sastojaka poljoprivrednog porekla koji su proizvedeni, u skladu sa zakonom kojim se uređuje organska proizvodnja.

Od njive do stola: Tonijevo organsko brašno voli cela Srbija!

Ne označavaju se sa nacionalnim znakom prerađeni proizvodi koji sadrže manje od 95% sastojaka poljoprivrednog porekla koji su proizvedeni metodama organske proizvodnje, ali u spisku sastojaka tog proizvoda navodi se ukupan procenat organskih sastojaka u odnosu na ukupnu količinu ostalih sastojaka poljoprivrednog porekla.


Tehnološki postupci prerade u organskoj proizvodnji propisani su Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe


Autor:  Dipl. inž. Aleksić Valentina PSSS Knjaževac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica