Organski sokovi iz Pivnica osvajaju tržište IZVANREDNIM kvalitetom!

Organski sokovi iz Pivnica osvajaju tržište IZVANREDNIM kvalitetom!

Mirko i Anabell Vlček iz mesta Pivnice gaje organsko voće. Osim plasmana ovog voća kao sirovine, ovaj bračni par takođe prerađuje voće u sokove. Posetili smo njihovo domaćinstvo kako bismo dobili odgovore na pitanje – šta je sve potrebno i kako izgleda proizvodnja organskih sokova?

Organski sokovi – kvalitet voća na vrhunskom nivou

Kako nam je Mirko objasnio, ovo domaćinstvo ima zasade jabuke, kruške, breskve i kajsije. Prva klasa ovih proizvoda se plasira na pijaci i putem dostave na kućnu adresu. Voće koje ima malo flekica ili je nepravilnog oblika, ide u preradu i od tih voćkica se prave sokovi.

Na ovom domaćinstvu kvalitet voća je prioritet. Kako nam je Mirko objasnio, voće mora biti potpuno zdravo, skroz čista, organskog porekla i onda može da se prerađuje i da se pravi kvalitetan sok.

,,Trenutno se nalazimo na parceli koja je u organskom statusu. To znači da se ovde ne koristi nikakva hemija, sve se radi na prirodan način, koriste se preparati koji su prirodni i ne zagađuju proizvod ni okolinu.

Na taj način mi funkcionišemo što se trudimo da što više proizvoda prodamo kao sirovinu. Ono što preostane, ono što je u suficitu, to koristimo za preradu. Znači u preradu ne ide samo II klasa. Ove godine smo imali viška jagoda koje su bile u I klasi, ali su pristigle za 1. maj kada su se marketi zatvorili. Tu turu I klase smo morali da preradimo”, objašnjava Mirko.

Mašine za preradu olakšavaju posao

Mirko nas je sproveo kroz prostorije u kojima se pakuje i prerađuje voće.

,,Imamo mašinu za presovanje voća, ceđenje sokova, onda imamo pasirku za pasiranje paradajza ili voća, duplikator za kuvanje, mlin za voće i tamo u ćošku je pastir kada. Ako je potrebno veća količina voća da se preradi, možemo lakše da obavimo sa ovim mašinama nego na tradicionalan klasičan način na šporetu ili kazanu. Pošto su ove mašine za profesionalnu preradu”, objasnio je domaćin.

Većina poslova na ovom domaćinstvu obavlja se u okviru porodice, ali su tu i radnici kao ispomoć.


Koziji sir iz Pivnica se pravi sa ljubavlju, a stiže i do Slovačke!

Kvalitetni organski sokovi uvek nađu put do kupca

Mirkova supruga Anabell Vlček zadužena je za sertifikaciju proizvoda i celog procesa, logistiku, marketing, promociju i prodaju, kao i za komunikaciju sa kupcima.

Kako nam je objasnila, kombinacije sokova prave od onog voća koje je trenutno dostupno, dakle od sezonskog voća, koje delimično sami proizvode, ali takođe nabavljaju i od drugih organskih proizvođača. To su najčešće jabuke, kruške, kajsije, jagode, višnje, maline i kupine.


Ovi proizvođači su kreativni po pitanju ukusa, pa se u njihovoj ponudi mogu naći veoma različite i zanimljive kombinacije voća u sokovima.

,,Ovo je čisto ceđeno voće, cedimo ga na presi, nema dodataka vode, nema dodataka šećera, tako da je samo voće, nije ni potreban neki poseban recept, kada je čisto voće u pitanju”, objašnjava Anabell detaljnije suštinu tehnologije prerade.


Organski sokovi

,,U jednu presu nam staje 80-90kg voća i od te količine dobijemo oko 50l soka”, nastavlja domaćica. U pogledu plasmana, Anabell ističe da za količinu koju oni proizvedu nemaju problem u pronalaženju kupaca. 

,,Pre svega prodajemo naše sokove na organskim pijacama u Novom Sadu i Beogradu, a takođe imamo i razvijen sistem kućne dostave, gde je tokom zime, velika potražnja za sokovima”, objašnjava Anabell.

U pogledu sertifikacije, domaćica je objasnila šta je sve potrebno pribaviti. ,,U suštini, sve sirovine koje koristimo su sertifikovane, organske. Proces sertifikacije jeste složen ali je neophodan kako bismo dokazali da imamo kvalitetan proizvod, da je sirovina kvalitetna”.

Osim preporuka zadovoljnih kupaca, ovaj bračnipar je shvatio da je šansa za širenje kruga mušterija i u korišćenju društvenih mreža. Kako nam je Anabell za kraj objasnila, kupci su za sada uglavnom porodice sa malom decom, kojima je važno da nabave kvalitetne proizvode.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica