Kuvanje supe ili različitih vrsta čorba ne može se zamisliti bez upotrebe šargarepe. Ova povrtarska kultura ima široku primenu u kulinarstvu, a kora iste najčešće završi u kanti za otpatke. Međutim, da li ste znali da su upravo u njenoj kori skoncentrisane velike količine hranljivih materija? Ovo su 4 razloga zbog kojih je kora od šargarepe dobra za vaše biljke.
1. Kora od šargarepe obiluje velikom količinom kalijuma
Kalijum spada u tri primarna makronutrijenta zajedno sa azotom i fosforom. Ovaj element je neophodan biljci iz više razloga: doprinosi usvajanju drugih hranljivih materija i vode iz zemljišta, pravilnom sprovođenju fotosinteze, blagotvorno deluje na imunitet biljaka jačajući njihovu otpornost naročito na niske temperature i poleganje.
MOŽDA VAS ZANIMA
Kalijum aktivira brojne enzime u biljkama, utiče na pigmentaciju plodova i nužan je za adekvatan rast vegetativnih organa. Mnoge kulture iziskuju veće količine ovog elementa, naročito povrtarske među kojima se ističu lubenica, krastavac, dinja.
2. U kori šargarepe nalazi se mangan
Ovaj mikroelement je ključan za usvajanje azota. Aktivator je fotosinteze, doprinosi razvoju tučka kod biljaka, kao i formiranju šećera. Kao i kalijum, utiče povoljno na otpornost biljaka, u njegovom slučaju kada su u pitanju patogeni korenovog sistema. Nedostatak mangana uočava se pojavom hloroze žuto-zelene nijanse na površini lista, između nerava.
Mnoge kulture su osetljive na nedostatak ovog mikroelementa u zemljištu.
3. Bakar iz kore šargarepe nužan za fotosintezu
Bakar je sastavni deo hlorofila. Ovaj mikroelement pozitivno utiče na sintezu proteina i kvalitet plodova. Takođe doprinosi njihovom bržem sazrevanju ali i regulaciji enzima neophodnih u oksidaciji.
Njegov nedostatak se ogleda u slaboj oplodnji biljaka i otpadanju cvetova i cvetnih grana.
4. Proizvodnja đubriva od kore šargarepe je vrlo jednostavna
Za pripremu đubriva od kore šargarepe potrebno je da iste ubacite u sud sa hladnom vodom i ostavite ih da u njemu odstoje jedan ceo dan. Svi nutrijenti ostaju u vodi, te nakon 24 časa trebate da procedite vodu iz suda i sa njom zalivate svoje biljke kako bi im obezbedili pravilan rast i razvoj.
Osim toga, ako pravite kompost, kora šargarepe je i više nego poželjan sastojak istog.
Komentari