U ovom tekstu nastavljamo sa savetima profesora Lazara Savina sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji su preduslov za dug vek trajanja vašeg traktora i njegovu punu učinkovitost pri obavljanju poljoprivrednih poslova.
Dok smo se u prvom delu bavili time kako treba obaviti preventivni pregled traktora, njegovo čišćenje i podmazivanje, kao i zamenu filtera, drugi deo je posvećen savetima za zamenu hidraulično-transmisionog ulja, kontrolu nivoa i zamenu ulja u prednjem pogonskom mostu i završnom prenosu, kao i zameni rashladne tečnosti.
Zamena hidraulično-transmisionog ulja
Kako kaže naš sagovornik Lazar Savin, interval zamene hidraulično – transmisionog ulja treba uskladiti sa zahtevima proizvođača. Danas najčešće proizvođači poljoprivrednih mašina predviđaju interval zamene ovog ulja na 1500 časova rada. Ovaj interval može biti i kraći ukoliko hidraulika radi pri povećanom opterećenju koje ima za posledicu intenzivno zagrevanje ulja.
MOŽDA VAS ZANIMA
„Neblagovremena zamena hidraulično-transmisionog ulja uzrokuje pojavu taloga na radnim elementima sistema, zaglavljivanje elemenata, povećano habanje, pojačano curenje i gubitak snage. Prilikom zamene hidraulično-transmisionog ulja neophodno je proučiti uputstvo za održavanje traktora”, rekao je sagovornik našeg portala.
Naime, kako dodaje, zbog složenosti hidraulično-transmisionog sistema savremenih poljoprivrednih traktora, najčešće nije moguće ispustiti svu količinu ulja odvrtanjem samo jednog čepa (npr. čepa na dnu kućišta diferencijala). Često je neophodno odvrnuti veći broj čepova (sa kućišta diferencijala, menjača) i demontirati neka od sprovodnih cevi za ulje.
„Pre ispuštanja hidraulično-transmisionog ulja, traktor postaviti na ravnu podlogu, startovati motor dok se ulje ne zagreje. Nakon zagrevanja ulja, ugasiti motor i pristupiti ispuštanju ulja shodno preporukama proizvođača. Zameniti filter hidraulično transmisionog ulja. Zamena filtera hidraulično-transmisionog ulja se najčešće vrši sa intervalom koji je duplo kraći od zamene ulja, na primer 750 h”, naglasio je on.
Prema rečima profesora Savina, zamenu filtera moguće je izvršiti i sa kraćim intervalom ukoliko se upali signalna lampica zaprljanosti filtera hidraulično-transmisionog ulja. Naime mnogi modeli traktora opremljeni su senzorom o otvorenosti bajpas voda.
Prilikom zamene filtera, zaptivnu gumicu podmazati isključivo hidrauličnim uljem. Ukoliko je hidraulično- transmisioni sistem opremljen i mrežastim filterom, prilikom zamene ulja obavezno ga očistiti.
„Nakon montaže filtera i čepova, uliti predviđenu količinu ulja odgovarajuće viskozne gradacije i kvaliteta. Kod traktora koji su opremljeni upravljačkom jedinicom za automatsku promenu stepena prenosa, neophodno je izvršiti kalibraciju ukoliko se vrši zamena ulja različite viskozne gradacije. Nakon nalivanja ulja, startovati motor tokom nekoliko minuta i proveriti da li postoji curenje. Ugasiti motor i nakon 5 minuta proveriti nivo ulja. Po potrebi dosuti ulje”, savetuje ovaj profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.
Kontrola nivoa i zamena ulja u prednjem pogonskom mostu i završnom prenosu
„Zamena ovog ulja vrši se najčešće na 1500 h. Prednji pogonski most najčešće je opremljen sa dva čepa. Jedan čep se nalazi na donjem delu kućišta diferencijala prednjeg pogonskog mosta i namenjen je za ispuštanje ulja, a drugi negde na njegovoj sredini. Čep koji se nalazi negde na sredini kućišta predstavlja nivokazni otvor. Nakon demontaže ovog čepa doliva se predviđeno ulje dok ne počne da curi kroz otvor. Početak curenja ukazuje na dostizanje predviđenog nivoa ulja”, rekao je Savin.
Kako kože, kontrolu nivoa i zamenu ulja u završnom prenosu (bočnim reduktorima) različiti proizvođači rešavaju na različite načine. Najčešće su zastupljena dva načina: sa jednim ili dva čepa. Kod sistema sa dva čepa kontrola se vrši na način kako je opisano kod kontrole nivoa ulja u prednjem pogonskom mostu. Kod sistema sa jednim čepom ispuštanje ulja se vrši okretanjem točka u položaj da se čep nalazi u donjem položaju.
Dodaje da se nakon ispuštanja ulja, točak zakreće u takav položaj da se čep nalazi u nivou ose točka. Ovaj položaj čepa predstavlja nivo koji određuje količinu ulja u ovom kućištu.
Zamena rashladne tečnosti
Prema rečima našeg stručnog sagovornika, najčešće je interval zamene rashladne tečnosti dve godine (neki proizvođači predviđaju prvu zamenu rashladne tečnosti nakon 3 godine, a svaku narednu nakon 2 godine). Zamena rashladne tečnosti se vrši kada je motor hladan (kod ugrejanog motora pritisak u sistemu je povišen).
Zamena rashladne tečnosti obuhvata sledeće korake (Grejač kabine sve vreme treba ostaviti u položaju uključeno. Ovo je bitno kako bi se ispustila i tečnost koja se nalazi u instalaciji sistema za zagrevanje kabine):
1. Pažljivo otpustiti čep sa hladnjaka (ekspanzionog suda) kako bi se oslobodio pritisak, nakon toga se čep potpuno skine.
2. Odvrnuti slavinu sa hladnjaka rashladne tečnosti i bloka motora.
3. Demontirati poklopac termostata, izvaditi termostat i vratiti poklopac na svoje mesto (bez termostata).
4. Zavrnuti ispusne slavine.
5. Napuniti sistem sredstvom za ispiranje.
6. Startovati motor.
7. Nakon dostizanja radne temperature ugasiti motor i ispustiti rastvor za ispiranje.
8. Ponoviti korak 5, 6 i 7 korišćenjem čiste vode (nikada ne sipati hladnu vodu ili rashladnu tečnost u zagrejani motor).
9. Demontirati poklopac termostata, očistiti zaptivnu površinu, staviti termostat i novu zaptivku i montirati poklopac pritezanjem vijaka odgovarajućim momentom pritezanja.
10. Zavrnuti ispusne slavine i sipati propisanu rashladnu tečnost.
„Temperatura smrzavanja rashladne tečnosti se kontroliše pomoću namenskog instrumenta. U zavisnosti od odnosa vode i koncentrovanog sredstva za hlađenje zavisi gustina smeše. Iz tog razloga gustina je parametar koji se meri prilikom određivanja temperature smrzavanja rashladne tečnosti”, rekao je Savin.
Ističe da se merenje vrši na taj način što se skine čep sa hladnjaka (ekspanzionog suda), u rashladnu tečnost uroni crevo mernog instrumenta, otpusti se vazdušni mehur (mehur je pre uranjanja cevčice u rashladnu tečnost pritisnut) čime se usisava manja količina rashladne tečnosti u instrument. Na instrumentu se direktno očitava njena temperatura smrzavanja.
Komentari