Već dugo se vodi polemika o tome zašto Srbija, iako ima dovoljne količine, ne izvozi svinjsko meso. Jedan od glavnih razloga je vakcinacija protiv svinjske kuge.
Iako je bilo reči da će se početkom ove godine vakcinacija ukinuti, to se ipak nije dogodilo.
Možda vas zanima
Na ukidanje vakcinacije stočari čekaju već godinama. Ipak, moraće da sačekaju još neko vreme, a do tada bi trebalo da preurede i pripreme svoje objekte, ali i da promene neke navike.
Odustaje od gajenja mangulica – niko ih neće!
Milan Milosavljević iz Veterinarsko-specijalističkog instituta u Jagodini tvrdi da šansa ipak postoji ukoliko se objekti i rasni sastavi adaptiraju na odgovarajuć način. Da bi došlo do ukidanja vakcinacije, trebalo bi da se prvo naprave određeni preventivni koraci za suzbijanje svinjske kuge.
Najpre bi trebalo obratiti pažnju na higijenu objekata. Ovo je jedna od stavki na kojoj nijedan stočar ne bi trebalo da štedi novac. Redovna dezinfekcija, deratizacija i dezinskecija treba da se nađu u godišnjem rasporedu svakog uzgajivača, bilo da u oboru čuva svinje za svoje potrebe ili za tržište.
Upoznajte zlatara koji je odlučio da postane svinjar
Kako žive divlje svinje u domaćim uslovima
Ipak, bez obzira na to da li će vakcinacija biti ukinuta ili ne, mnogi stočari ozbiljno razmišljaju da počnu da se bave proizvodnjom tovljenika ove godine.
Trebalo bi znati da je od trenutka ukidanja vakcina do trenutka izvoza svinjskog mesa iz naše zemlje potrebno da prođe najmanje tri godine.
Komentari