Lekovita svojstva velikog broja gljiva i uticaj na ljudski organizam, prijatan ukus i zanimljivi kulinarski recepti razlozi su zbog kojih bi gljive trebalo da uvrstite u vaš jelovnik. Međutim, bilo da ovu namirnicu sakupljate u prirodi ili je kupujete, veoma je važno biti na oprezu jer određene vrste mogu imati štetan uticaj na zdravlje čoveka. Stoga, nemojte se upuštati u potragu za ovim plodovima prirode ukoliko niste stekli dovoljnu edukaciju o istim, a ako se odlučite za kupovinu, obratite se samo proverenim prodavcima.
Možda vas zanima
Mi vam donosimo pet kulinarskih recepata u kojima su glavni sastojci gljive koje, osim što pozitivno utiču na zdravlje ljudi, predstavljaju i pravi užitak za nepce. Recepte su poslale dve istinske zaljubljenice u sakupljanje gljiva i njihovu upotrebu u kulinarstvu, Jelena Popović i Dragana Bokan.
Jelena Popović, studentkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prvi put se oprobala u branju gljiva tokom porodičnog odmora na planini Tari. Od tada kreće njeno interesovanje za determinaciju i sakupljanje gljiva, ali i za spremanje obroka od ove zdrave i ukusne namirnice.
Posna čorba od krompira i crnih truba
Crna truba, gljiva koju Francuzi nazivaju „sirotinjski tartuf“, ima značajna pozitivna dejstva na ljudski organizam. Ona jača imuni sistem, a sadrži i vitamin B12 koji je važan za funkcionisanje nervnog sistema, ali i za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Takođe, sadrži i vitamin D, čija je uloga u ljudskom organizmu vezana za pravilan rast zuba i kostiju.
Sastojci:
- 20 g sušenih crnih truba
- 400 g krompira
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 3 manje šargarepe
- celer, peršun
- 100 ml soka od paradajza
- po želji: so, biber, kari, kurkuma, sušeno povrće
- brašno i slatka mlevena crvena paprika
- ulje
- svež list peršuna (za dekoraciju)
Priprema:
- Na dve kašike ulja propržiti sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, potom dodati iseckanu šargarepu, peršun i celer i nastaviti sa dinstanjem još petnaestak minuta.
- Dodati sušene crne trube i sipati malo vode.
- Kada gljive omekšaju, dodati krompir iseckan na kockice i doliti vodu.
- Kada je sve već skuvano, razmutiti brašno i slatku mlevenu crvenu papriku u malo hladne vode dok se ne razbiju sve grudvice, pa umešati u čorbu, a potom dodati i sok od paradajza.
- Začiniti po ukusu i dekorisati svežim listom peršuna.
Rižoto sa smrčkom
Smrčak se ubraja u najzdravije gljive. Sadrži antioksidante koji omogućavaju ljudskom telu da se „uhvati u koštac“ sa slobodnim radikalima, koji napadaju zdrave ćelije u organizmu. Pored toga, ova gljiva karakterističnog izgleda pozitivno utiče na rad jetre i kardiovaskularnog sistema, a pomaže i u borbi protiv umora.
Sastojci:
- 50 g sušenog smrčka
- 200 g pirinča
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- po želji: so, biber, kari, kurkuma, sušeno povrće
- ulje
- svež list peršuna (za dekoraciju)
Priprema:
- Sat vremena pre pripremanja rižota, potopiti sušeni smrčak u vodu da omekša.
- Pirinač skuvati (oko 20 minuta kuvanja).
- Dok se pirinač kuva, na dve kašike ulja propržiti smrčak dok ne ispari voda, dodati sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, potom dodati začine i proceđen pirinač, te nastaviti sa dinstanjem još nekoliko minuta.
- Smesu potom sipati u pleh, pokriti aluminijumskom folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, približno pola sata.
- Izvaditi pleh iz rerne, skinuti aluminijumsku foliju, i vratiti još pet minuta da se zapeče.
- Po želji dekorisati svežim listom peršuna.
Pohovane sunčanice u paradajz sosu
Macrolepiota procera smatra se veoma cenjenim sastojkom u kulinarstvu zbog prijatnog ukusa i arome. U ishrani se upotrebljava samo šešir.
Sastojci:
- 20 g sušene sunčanice (Macrolepiota procera)
- kukuruzno brašno
- ulje
- so
- masline
- list svežeg peršuna
Za sos:
- 150 ml soka od paradajza
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- origano
- sušeno povrće
- so, kurkuma, kari, biber
- ulje
Priprema:
- Umutiti kukuruzno brašno i vodu, dodati so po želji.
- Sunčanice umakati u gore navedenu smesu i peći na ulju dok ne porumene.
- Za to vreme na dve kašike ulja propržiti sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, dodati začine i paradajz sok.
- Kuvati sos 10-15 minuta, dok se ne zgusne. Pohovane sunčanice preliti sosom, poslužiti sa malo maslina i dekorisati listom svežeg peršuna.
Dragana Bokan, viši fizioterapeut u penziji, svoju ljubav prema gljivama, lekovitom bilju i zdravom načinu života rešila je da prenese na papir. Naime, ova članica gljivarskih društava iz Beograda, Novog Sada i Krupnja je u saradnji sa nutricionistkinjom Slavicom Matić objavila knjigu „Kuvam i zdravlje čuvam – ishrana po dijagnozama“, u kojoj se mogu naći kulinarski recepti za jela od namirnica važnih za očuvanje ljudskog zdravlja.
Reiši gljiva – čudotvorni lek za sve bolesti
Punjene žute paprike
Šitake gljiva (Shiitake), koja potiče iz Japana, ima brojna lekovita svojstva, od kojih je svakako najvažnije njeno antikancerogeno dejstvo. Takođe, ova gljiva jača imunitet, a istraživanja su pokazala da snižava nivo holesterola u krvi, kao i da ima pozitivno dejstvo na rad jetre i pankreasa.
Sastojci:
- 6 paprika
- 200 g šitake gljiva
- 200 g kuvanog integralnog pirinča
- 200 g pečene bundeve
- 1 praziluk
- 2 čena belog luka
- bosiljak ili peršun
- so, biber
Priprema:
- Očistiti papriku od semena, šitake iseći na komadiće, praziluk i bundevu na kockice.
- Dinstati praziluk i beli luk, dodati šitake,skuvani pirinač, iseckanu bundevu i začine.
- Pripremljenom smesom napuniti paprike i peći u rerni pola sata na 200 stepeni.
- Po želji ukrasiti crvenom paprikom kao na fotografiji.
Gulaš od „zeca“ (gljiva Grifola Frondosa)
Kao i šitake gljiva, Grifola Frondosa se spominje u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini. Ona pospešuje regulaciju krvnog pritiska, pozitivno utiče na imuni sistem čoveka, a sve se češće govori i o njenoj ulozi u borbi protiv raka.
Sastojci:
- 300 g zec gljive
- 2 tikvice
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 500 ml soka od paradajza
- 1 supena kašika slatke mlevene crvene paprike
- pola kafene kašike đumbira u prahu
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
- Crni luk iseći na rebarca, beli luk i tikvice iseći na kockice, šargarepu na kolutove, a gljive iscepkati na trakice.
- Crni luk, beli luk i gljive dinstati na malo vode.
- Dodati tikvice i šargarepu i sipati paradajz sok. Kuvati 15 minuta, začiniti i sipati ulje na kraju.
Komentari