Poslednjih nekoliko nedelja na pijacama i u marketima su se pojavile jagode. A svi jako volimo kada stignu prve jagode. Međutim, one više nisu kao one koje pamtimo iz detinjstva. Izgubile su tu punoću ukusa i mirisa. Zato ne možemo a da se ne zapitamo gde su nestale prave domaće sočne jagode sa punim mirisom i ukusom.
Iako mnogi od vas misle, nije problem u pesticidima, koje često znamo da okrivimo za mnogo toga što nam se ne dopada u voću i povrću koje nam je dostupno. Stvar je u nečem drugom, čega nije bilo u vreme stare Jugoslavije i još deceniju posle, a čega danas ima i nužno ne znači da je loše.
Možda vas zanima
Naime, kako u izjavi za „Blic“ objašnjava prof. dr Mihailo Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta, sorta jagoda koje su trenutno aktuelne na srpskom tržištu su iz uvoza i njihov ukus se jednostavno razlikuje od ukusa jagoda koje se proizvode u Srbiji. Reč je o sorti kamarosa koja je jedna od najzastupljenijih sorti na svetskom tržištu.
„One u našoj zemlji stižu već u martu i aprilu. Najčešće se uvoze iz Turske, Grčke, Španije, Maroka… Veoma su rodne i dobro reaguju na transport. Ne propadaju brzo, čvrste su i odlično zadržavaju svoje osobine. One su apsolutno zdrave. Tehnologija i standardi koji se koriste prilikom njihove proizvodnje su još stroži nego kod nas. Ipak, nemaju tako lep ukus kao jagode koje se proizvode u Srbiji“, kaže profesor Nikolić.
Postoji, dakle, objašnjenje zašto su pre nekoliko decenija, u odnosu na ove danas, jagode bile ukusnije, a mogućnost greške prilikom kupovine nije postojala. Odgovor je jednostavan – na tržištu su postojale samo domaće jagode.
Izvor: Blic
Komentari