Radosav Janićijević iz sela Stragari dobio je od opštine Trstenik plaketu za unapređenje vinogradarstva i vinarstva u tom kraju. Zato smo mi odlučili da posetimo ovog domaćina i upitamo ga kakav je rod grožđa ove godine i kakvu berbu očekuje.
„S obzirom na to kakva je bila prošla godina, ove godine sam izuzetno zadovoljan i rodom i kvalitetom grožđa. Bilo je mnogo sunca, a i navodnjavali smo vinograd, tako da će grožđe biti izuzetnog kvaliteta. Rod je takođe prilično dobar, uglavnom su ga sve sorte dobro podnele i održale, a nije bilo ni kvarova.“
Da li je tako i kod drugih vinogradara?
Možda vas zanima
Kako se suzbija bela trulež grožđa
29/07/2020
„Jeste, situacija je slična i kod drugih vinogradara. Malo će imati problema jedino oni koji nisu navodnjavali. Ja sam navodnjavao, pa će zrno dobro da postigne šećer.“
Vi imate u Vašem vinogradu i stonih sorti i vinskih i belog i crnog grožđa. To zahteva sigurno veliku pažnju i znanje jer je za sve njih tehnologija različita?
„Naravno svaka sorta zahteva različito orezivanje, različito prskanje. Sve se to mora podesiti tako da za svaku sortu bude odgovarajući kvalitet. Negde treba i očistiti vinograd, da ne bude ni previše ni premalo roda, već onoliko koliko je ekonomski isplativo.“
Danas Vam je došao u goste i kupac za grožđe.
„Jeste, mi dugo sarađujemo. Svake godine prodajem Draganu grožđe. On uglavnom kupuje Vranac i Župljanku. Od toga pravi stvarno lepo vrhunsko vino koje ima poseban miris i zato je vrlo zadovoljan mojim grožđem.“
Za vinograd su potrebne zaista velika volja i ljubav, ali mora i da se isplati. Na žalost, mnogi ljudi su pokrčili njihove vinograde jer ne nalaze ekonomsku računicu u njima.
Gospodine Dragane, kakav je Vaš utisak?
„Vinograd je veoma lepo uređen i veoma je čist. S obzirom na to kakve su vremenske prilike ove godine, grožđe bi trebalo da bude vrlo kvalitetno, a izgleda i zdravo. Od njega će naravno i vino biti kvalitetno, svetsko.“
Rade, da li se vinogradi u ovom kraju šire ili nema ko da radi u njima?
„Kod nas vinogradi nisu u nekoj ekspanziji i ima dosta napuštenih. Država jeste dala subvencije, ali su to ljudi sa manjim vinogradima veoma koristili u veoma maloj meri. Subvencije su bile dobre samo za one sa većim imanjem. Mi koji imamo po hektar ili dva nismo mogli da dođemo do povoljnih kredita od kojih bismo kupili više zemlje i podigli nove zasade.“
„Ja vinograd radim iz duše. Bavim se ovim poslom jer su ga radili i moj otac i deda. Za vinograd su potrebne zaista velika volja i ljubav, ali mora i da se isplati. Na žalost, mnogi ljudi su pokrčili njihove vinograde, jer ne nalaze ekonomsku računicu u njima. Niko ne garantuje da će neko kupiti naše grožđe već za sve moramo sami da se snađemo.“
Ipak, Vi i Dragan možete da budete pravi primer kako iz ovog posla, između kupca i prodavca, može da se izrodi i prijateljski odnos kao kruna svega.
„Mi jesmo prijatelji, ali ne bi škodilo da i računica našeg poslovnog odnosa bude veća. Kada bi on, na primer, nekome sigurno mogao da proda vino po dobroj ceni, a ja njemu moje grožđe, imali bismo veću korist obojica. Tako nešto, kada bi moglo da se ostvari, prenelo bi se i na druge krajeve naše zemlje i tada bi cela Srbija imala korist i od proizvođača grožđa i od proizvođača vina i svi bismo se osećali dobro.“
Sagovornici:
Radosav Janićijević, vinogradar iz sela Stragari
Dragan Karadžin, proizvođač vina
Komentari