Naš sagovornik, Jovan Kitanović iz Bele Crkve, bavi se čuvanjem Alpino koza već više od 35 godina. Zato ima veliko iskustvo u tom poslu. Našoj ekipi ovaj kozar nedavno je govorio o prednostima, manama, problemima i lepotama ovog posla u našoj zemlji.
Jovane, zašto ste odlučili da gajite samo Alpino rasu koza?
„Pokazalo se do sada da su ovo izuzetno mlečna grla. Ranije sam imao i Sanske koze, ali sam prestao da ih držim i počeo da gajim samo Alpino.“
Možda vas zanima
To je zbog mleka i mlečnih proizvoda? Gde se oni prodaju?
„Izlazim na pijacu i uglavnom dolaze moje mušterije, Beograđani, Pančevci i turisti koji dolaze u Belu Crkvu.“
Da li je potražnja za kozjim proizvodima velika?
„Kako da ne, kozji sir je, što se kaže, na glasu. On je veoma kvalitetan, jer koza odabere svaku travku koja je zdrava, a to se onda prenosi i na mleko.“
Koliko vaše stado trenutno broji grla?
„Sada imam tridesetak grla. Imao sam sto, ali sam prodao ostale koze. Mogao bih i sada da imam više, ali sve to finansijski čovek treba da izdrži, a ja nemam ni svoju zemlju.“
Vi ste nekada bili bravar?
„Jeste, radio sam u nekadašnjem Standard betonu koji je imao 1.200 radnika, inače pogon šljunkara. Na održavanju sam radio 33 godine, ali sam u vreme bolovanja dobio otkaz, 2007. godine. Dobio sam jednu parnicu, ali sad vreme provedeno u parničenju treba da izmirim sudski.“
Ipak, našli ste način da preživite?
„Našao sam preorijentaciju, mora čovek da se snađe nekako da preživi i opstane.“
Sami ručno muzete ove koze?
„Jeste. Imao sam muzilicu kada sam imao više grla, ali sada muzem ručno. Ako proširim stado, uzeću muzilicu ponovo.“
Kako biste opisali ovu Alpino pasminu, po čemu je ona kvalitetna, a šta su eventualno nedostaci?
„Kvalitet je u mlečnosti, odnosno u količini mleka. Ova koza daje zaista mnogo mleka. Video sam na internetu da čak može da da od 7 do 10 litara mleka dnevno. To je, naravno, uz kilogram i po do dva kilograma koncentrata. Ja ne sumnjam u to, ali trenutno imam od pet do pet i po litara mleka po kozi dnevno.“
Kozji sir je veoma kvalitetan, jer koza odabere svaku travku koja je zdrava, a to se onda prenosi i na mleko.
Da li su Alpino koze otporne na bolesti?
„Jesu, one su veoma otporna grla, ali i to, naravno, zavisi od genetike.“
Malopre ste rekli da nemate zemlje. Vi napasate koze na obroncima Bele Crkve?
„Jeste, napasam ih na zaparloženoj zemlji ovog dela, koji se zove Tri krsta, pored mesta gde ja živim.“
Kako se zimi snalazite?
„Za zimu pripremam u letnjem periodu seno. Imam jednog prijatelja koji mi pomaže u baliranju. Ova godina je stvarno bila mnogo sušna, ali sam nekako uspeo da pripremim hranu u poslednjem trenutku.“
Da zaključimo, od kozarstva može da se živi i preživi i, što je najvažnije, postoji tržište za kozje proizvode?
„Kako da ne. Ipak, u svakom poslu treba da ima čovek ljubav i motivaciju za sve što radi i neće biti problema. Od rada čovek ne može da se plaši, zato su samo važni trud i rad.“
Sagovornik:
Jovan Kitanović, kozar iz Bele Crkve
Komentari