Prošle nedelje još jednom smo posetili imanje Miroslava Gabrića iz Subotice. Ovoga puta bili smo u jednom novijem objektu, na farmi koza u mestu Galamboš. Pogledajte šta smo sve tamo zabeležili.
Najveće stado koza u Srbiji koje živi po strogim zakonima organske proizvodnje nalazi se u okolini Subotice, na imanju Miroslava Gabrića. Pogledajte šta smo sve saznali od ovog stočara, kakve kriterijume moraju da ispoštuju organski farmeri i koliko su zbog toga organski proizvodi u prodaji skuplji od drugih.
Možda vas zanima
„Ovo je nova farma, izgrađena od temelja. Na njoj ima 750 odraslih koza i još 150 mladih.“
Da li ste znali da su koze jednako pametne kao i psi?
Ovo su uglavnom koze iz uvoza, francuske alpino rase?
„Da, većina njih je iz uvoza.“
Koliko su one sada prosečno stare?
„One su uglavnom stare oko dve godine.“
Dakle, mlado stado u punoj eksploataciji.
„Upravo tako. Inače, one mogu da imaju 5 do 6 laktacija bez problema.“
Većinu ovih koza u sezoni muzete?
„Naravno. Jarenje počinje u martu i od tada se koze narednih deset meseci muzu.“
Pomenuli ste da je ova zgrada nedavno podignuta od temelja. O kakvom je tačno objektu reč i kakva mu je namena?
„Ova farma projektovana je za 2.800 odraslih grla. Ovo su objekti novog tipa, građeni po standardima Evropske unije. Međutim, imaju još jedan standard više, a to je standard organske proizvodnje.“
Šta podrazumeva standard organske proizvodnje, kakve kriterijume?
„Kada je reč o grlima koja su u zatvorenom, svako od njih ima po jedan i po kvadrat prostora, a napolju po dva i po kvadrata. Dakle, farma mora imati ispust tačno određene veličine, a koze ne idu na ispašu.“
Udaljene su i od stambenog naselja?
„Naravno. Videli ste i sami, ovde u okolini nema ni kuća ni zgrada, a o fabrikama da i ne govorim. Najbliža fabrika udaljena je 10 do 15 kilometara. Ovo je objekat koji je potpuno izdvojen od civilizacije. Zato je predviđeno da se po zakonima organske proizvodnje ovde napravi nacionalni park.“
Mlečnost kod ovih koza u proseku iznosi oko tri litra mleka po kozi dnevno.
Šta jedu koze koje žive po strogim zakonima organske proizvodnje? Da li one mogu da se hrane kao i na bilo kojoj drugoj farmi na kojoj se koze čuvaju zbog konvencionalnog mesa i mleka?
„Naravno da ne, zato su i kriterijumi stroži. Ove se životinje hrane isključivo organskom hranom koja se proizvodi na našim njivama. Oko farme ima 150 hektara našeg zemljišta, koje se takođe koristi za proizvodnju hrane baš za ove životinje. Sami proizvodimo i lucerku i žitarice i svu drugu hranu koja je potrebna za ove koze.“
Kakvo je izmuzište potrebno za koze u organskoj proizvodnji?
„Objekat za izmuzište je završen. U njemu istovremeno mogu da se muzu 72 koze, u roto izmuzištu. Ipak, trenutno koristimo izmuzište u kojem mogu da se muzu dva puta po 24 koze istovremeno.“
Kakva je mlečnost ovih koza? Da li se isplatilo da se ovoliki broj grla uveze iz Francuske zbog dobre genetike?
„Tek ove godine ćemo videti njihovu pravu mlečnost. Trenutno, ona u proseku iznosi oko tri litra mleka po kozi dnevno.“
A kada je reč o plodnosti? Kakva je plodnost ovih koza?
„Kod ovih koza nije nam važno koliko su plodne, ali prosečno ojare 1,6 jaradi godišnje. Ipak, mnogo nam je važnija njihova mlečnost.“
Kada očekujete da počne jarenje?
„Jarenje počinje oko 15. marta i trajaće 2 ili 3 meseca.“
Da li će neko od tih jarića biti za prodaju?
„Sva ženska grla ostaju na našoj farmi i njih ćemo preseliti u novi objekat koji se nalazi odmah pored ovog. Muška koja imaju sreće, idu za prodaju, a ona koja nemaju, nažalost idu na klanje.“
Kakva će biti njihova cena?
„Cena će biti tržišna, kao i svuda.“
Kada je reč o grlima koja su u zatvorenom, svako od njih ima po jedan i po kvadrat prostora, a napolju po dva i po kvadrata.
U martu bi trebala da počne sa radom i vaša mlekara koja je napravljena s ciljem da bude prva mlekara u kojoj će se proizvoditi organski mlečni proizvodi od kozjeg mleka.
„Tako je. Mlekara ‘Elena’ je u izgradnji. Objekat je završen i sada su u toku unutrašnji radovi. Nadamo se da ćemo uspeti pre muže sve da završimo.“
Koliko će se mleka prerađivati u toj mlekari dnevno?
„Prerađivaćemo sve od naših grla. Na jesen ćemo početi preradu i ovčijeg mleka, isto sa naših farmi. Do tada ćemo prerađivati samo kozje mleko.“
Koje ćete proizvode praviti?
„Pravićemo razne vrste sireva, jogurt, kiselo mleko, neke sirne namaze i naravno surutku.“
Ima li potražnje za takvim proizvodima u Srbiji?
„Ima potražnje. Uz to, ni cena neće biti drastično veća, ali će ovi proizvodi zbog svog organskog porekla biti 20 do 30% skuplji od ostalih. Međutim, to nije po 100 i više procenata veća cena, kao što neki ljudi misle.“
Organski proizvodi su zbog svog porekla za 20 do 30% skuplji od ostalih.
Dakle, očekujete da će ovi proizvodi dobro proći na tržištu?
„Ja se nadam da će prodaja biti dobra, a kada bude mlekara završena, nadam se da ćemo početi i da izvozimo naše proizvode. Najverovatnije tokom sledeće godine. Kompletna proizvodnja se bez problema može prodati i u arapskom svetu, ali i u Rusiji.“
Pročitajte da li kozji sirevi imaju svoje kupce u Srbiji.
Sagovornik:
Miroslav Gabrić, stočar iz Bačkih Vinograda
Komentari