Ove uslove treba ispuniti za proizvodnju organskog meda

Ove uslove treba ispuniti za proizvodnju organskog meda

U svim granama poljoprivrede, organski principi proizvodnje se sve češće primenjuju. Bavljenje organskim pčelarstvom ima svoje prednosti ali sa sobom nosi i određene izazove. Saznajte šta je sve potrebno kako biste proizveli organski med.

Organski med

Pčelarstvo kao značajna oblast poljoprivrede ima svoje mesto u organskoj proizvodnji i ispunjavanjem svih uslova i kriterijuma, može još više i značajnije obezbediti veću proizvodnju i bolji kvalitet meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Ovaj način pčelarenja ima svojih prednosti, uz sve nedostatke i ograničenja koja prate ovu proizvodnju. Prednosti ovog vida pčelarenja su čisti, kvalitetni i zdravstveno bezbedni pčelinji proizvodi, bez rezidua u medu i drugim pčelinjim proizvodima.

Svet medonosnih pčela: Koliko dugo žive i zašto umiru nakon uboda

Organski med i sertifikat

Organska proizvodnja je zahtevna i traži značajna ulaganja, znanja i primenu svih principa proizvodnje. Pčelinji proizvodi mogu dobiti sertifikat samo ako su svi uslovi ispunjeni kroz proces konverzije koji traje namanje 1 godinu.

Prostor na kome se nalaze pčelinjaci i površina koju obilaze pčele moraju odgovarati uslovima organske proizvodnje i biti registrovani zajedno sa pčelinjakom. Košnice se prave od prirodnih materijala koji ne mogu da dovedu do kontaminacije životne sredine ili pčelinjih proizvoda.

U dezinfekciji košnica dozvoljeni su fizički tretman vodenom parom i direktno izlaganje plamenu. Organskim pčelarskim proizvodom smatra se proizvod koji je proizveden uz primenu metoda utvrđenih pravilnikom.

Pčele - © Pixabay


Lokacija pčelinjaka mora:

  • obezbeđivati dovoljno nektara, medne rose, polena za pčele i pristup higijenski ispravnoj i čistoj vodi;
  • u prečniku od 3 km sadržati useve organske proizvodnje ili prirodne vegetacije kao izvora nektara, ili useve koji su tretirani metodama koje neznatno utiču na životnu sredinu i kao takvi ne mogu značajno štetiti označavanju pčelarskog proizvoda kao organskog;
  • biti van urbanih centara i udaljena najmanje 1 km od saobraćajnica, industrijskih postrojenja, deponija, pogona za uništavanje otpada i od površina pod konvencionalnom poljoprivrednom proizvodnjom.

U organskom pčelarenju je zabranjeno sakupljanje meda i drugih pčelinjih proizvoda uništavanjem pčela u saću. Zabranjeno je odsecanje krila matici. Dozvoljena je zamena matice koja uključuje i ubijanje stare matice. Zabranjeno je uništavanje trutovskog legla, osim u slučaju pojave Varroa destructor.

Organski med


U dimilicama za pčele dozvoljena je upotreba netretiranog drveta i prirodnih goriva kao što su: pečurke, osušena netretirana piljevina. Veštačka ishrana pčela dozvoljena je samo u ekstremnim klimatskim uslovima. Veštačko prihranjivanje vrši se medom iz organske proizvodnje, a po mogućnosti sa iste proizvodne jedinice.

Kako su prešli put od 1 košnice do 700 kg meda godišnje?


Organski med i prevencija bolesti

Usled klimatskih uslova koji mogu izazvati kristalizaciju meda, dozvoljeno je korišćenje organski proizvedenog šećernog sirupa ili organske šećerne melase, samo uz odobrenje nadležnog organa. Prevencija bolesti u organskoj pčelarskoj proizvodnji zasniva se na primeni mera kojima se povećava otpornost na bolesti i sprečavaju infekcije, kao što su:

  • sistematska kontrola košnica i trutovskog legla,
  • obezbeđivanja dovoljne rezerve polena i meda u košnicama,
  • redovna dezinfekcija materijala i opreme u određenim intervalima,
  • uništavanje kontaminiranih materijala i njihovih izvora,
  • redovna zamena pčelinjeg voska i zamena matica.

U tretmanu protiv Varoe mogu se koristiti mravlja kiselina, mlečna, sirćetna i oksalna kiselina, kao i biljni preparati od mentola, timola, eukaliptola ili kamfora.

Organski med

Košnice pčela koje se tretiraju hemijski sintetizovanim alopatskim medicinskim proizvodima smeštaju se u izolaciju tokom trajanja tretmana. Posle završenog tretmana sav vosak se menja organski proizvedenim voskom i određuje se prelazni period od jedne godine.

Izvor: Poljoprivredne savetodavne stručne službe Srbije 
Autor: Dipl.inž. Nemanja Konstantinović PSSS Kruševac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica