Prebranac – gravče na tavče

Prebranac – gravče na tavče

Prebranac ili gravče na tavče je jelo koje se u većini srpskih porodica tradicionalno sprema za posne praznične ručkove, a posebno za Badnje veče.
 

 Prebranac - gravče na tavče - foto: Negoslava Stanojević

Recept za prebranac – gravče na tavče

Potrebno je:

  • 300 g pasulja
  • 1,5 kg crnog luka
  • Tri kašike aleve paprike
  • Pola kašičice bibera, opciono
  • Soli po ukusu
  • Oko 2,5 dl ulja

Za prebranac inače važi pravilo da zahteva mnogo crnog luka, mnogo ulja i mnogo aleve paprike. Dakle, nećete pogrešiti ni ako stavite više od navedenih količina.
 

Pirotski ćilimi – šare i njihovo tumačenje

Za dobru metlu važne su samo spretne ruke i metljinje

 

Priprema:

Pasulj prethodne večeri oprati i preliti vodom, da nabubri. Ujutru ocediti vodu, staviti pasulj u veću šerpu, naliti vodom toliko da bude prekriven i staviti da zavri. Ocediti tu vodu, naliti drugom vodom do vrha šerpe (voditi računa o tome da voda ne prelazi na šporet dok pasulj vri) i dodati pet manjih glavica seckanog crnog luka. Posoliti po ukusu.
Dok se pasulj kuva, ostatak luka iseckan na rebarca dobro izdinstati da postane staklast, pa mu dodati alevu papriku i dobro upržiti.


Čuvanje korparsko-pletarskog zanata od zaborava

Kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja

Skuvani pasulj ocediti od vode i dodati mu biber, ali vodu u kojoj je kuvan sačuvati.


Prebranac je najbolje spremati u zemljanom đuveču, ali ako ga nemate, može i u vatrostalnoj činiji ili tepsiji. Po pravilu, ređa se sloj pasulja, pa sloj luka sve dok ima materijala, a poslednji sloj je pasulj. Zatim se nalije delom vode u kojoj je pasulj kuvan, ali da ne preliva, nego samo da jedva prekrije pasulj.
 

Prebranac - gravče na tavče - foto: Negoslava Stanojević


Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok voda ne uvri i zrna pasulja na površini ne počnu da tamne.

Ovo je osnovni recept za savršen prebranac, a svaka porodica ima neku svoju varijantu:

  • Očišćene i poparene suve paprike napuniti pasuljem i staviti preko prebranca.
  • Pre dinstanja crnog luka može se i jedno pet sitno seckanih čenova belog luka propržiti.
  • Pri kraju kuvanja pasulja dodati korenasto povrće sitno seckano – samo dve šargarepe ili uz to još i paškanat i celer da se skuva, ali ne da se prekuva.
  • Preko prebranca poređati šampinjone s kapicama okrenutim nagore. 

Prijatno!                        

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica