Za Badnje veče se kod vojvođanskih Slovaka tradicionalno kao desert sprema poslastica opekance s makom, jelo koje su doneli njihovi preci, a koje se još uvek može naći i na trpezi kod Slovaka u matici.
Recept za ovo jelo sa nama je podelila Ana Pavela iz Padine.
Opekance s makom
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kvasac
- Mleko po potrebi
- 150 g šećera
- 100 g meda
- 150 g maka
Priprema:
Od kvasca, mleka, brašna i soli zamesiti testo kao za hleb. Od testa napraviti trake 1 cm širine u obliku valjka. Valjak se seče tako da se na svaki centimetar dobiju kuglice koje se stave na pleh i ostave pola sata da nadođu. Posle se peku u rerni na 200 stepeni oko pola sata. Za to vreme treba prokuvati litar vode, preliti preko ohlađenih opekanca, procediti, politi ih uljem, medom i mešavinom mlevenog maka i šećera.
Komentari