Vladanka Aleksić is sela Guberevac kod Knića sprema na stotine tegli klasične zimnice, ali voli i da eksperimentiše. Tako neke vrste povrća na njenim krcatim policama u podrumu završe kao slatka zimnica, dok pojedine voćke ostavlja u slanoj varijanti!
I ne samo da voli novitete u špajzu, već je ova domaćica spremna da sa drugima podeli recepte! Neki od njih su i zahtevni, ali delikates zaista ima dobar ukus i opravdava uložen trud i vreme.
Možda vas zanima
Recept za slatko od zelenog čeri paradajza
Ove jeseni u domaćinstvu Aleksića novitet koji se izdvaja je slatko od zelenog čeri paradajza.
- „Zeleni čeri paradajz se najpre izbuši na 10 do 15 mesta,
- a potom se plodovi kuvaju u 9 voda zajedno sa smokvinim listom.
- Zatim se čeri oljušti i potopi u krečnu vodu, gde odstoji pola sata.
- Kada se ispere, stavlja se u ušpinovani šećer. I tu se opet stavljaju listovi od smokve kako bi pustili aromu i dali slatkom poseban ukus. Slatko treba da bude gusto.
- Na kraju se dodaju kolutovi limuna.
Za ovo slatko zaista treba mnogo vremena i strpljenja“, kaže Vladanka.
Za pripremu slatka od zelenog čeri paradajza zaista treba mnogo vremena i strpljenja.
Ona pravi slatko i od tikvica, ali još nije pronašla pravi recept koji bi je očarao. Slatko je dobro, kaže Vladanka, ali nije perfektno. S druge strane, eksperiment sa dunjama je potpuno uspeo. Prošle godine ih je stavljala u turšiju, iako je ovo voće uvek služilo za pravljenje džemova i slatkog. Dunje su se održale do proleća, te su tako izborile pravo da se i ove godine nađu u teglama.
Recept za turšiju od dunja
„Ovaj recept je krajnje jednostavan.
- Dunje se očiste i iseku na osmine,
- a potom se preliju presolcem, kao i za svaku drugu turšiju.
- Ja ga pravim od sirćeta, soli i malo šećera.
- Potrebno je da odstoje do mesec i po dana i spremne su za posluživanje.
Gosti koji dođu u moje domaćinstvu kažu da im je to pravi delikates i nov ukus za nepca“, dodaje ova domaćica.
U Vladankinom špajzu zimske dane čeka i čeri paradajz sa bosiljkom. Pekmez od jabuka spremljen je na malo drugačiji način i ovaj specijalitet može da menja sveže jabuke u pitama i kolačima.
Recept za pekmez od jabuka
- „Izrendam jabuke
- i prelijem ih sa vrlo malo šećera. Lepše je kad je kiselije.
- Kratko sve to propržim u šerpi, najviše 15 minuta,
- i stavljam u vruće tegle.
Ovo zovem pekmezom, međutim, odlična je zamena za sveže jabuke kada zimi pravite kolače ili pitu“, kaže Vladanka.
Police porodice Aleksić su već popunjene teglama. Osim voća i povrća, iz svoje bašte koriste i plodove iz prirode. Za zimu spremaju slatka, džemove i sokove od drenjina, trnjina, majskih ruža, prave likere i tinkture od kopriva, gaveza, zove.
Njihov podrum je spreman za zimu i više liči na hipermarket u kojem možete da nađete slanu ili slatku poslasticu od skoro svakog ploda koji vam padne na pamet.
Sagovornica:
Vladanka Aleksić, selo Guberevac
Foto: Biljana Nenković
Komentari