Lignje a la bakalar jedno je od onih jela koja neke porodice u Hrvatskoj, posebno na primorju, pripremaju kao sastavni deo posnog ručka ili večere za Badnji dan i Veliki petak. Naravno, ukoliko ne spremaju klasični bakalar.
Recept za lignje a la bakalar
Za ovo jelo potrebno je (za šest osoba):
Možda vas zanima
- Lignje – 1 kg
- Krompir – 1,5 kg
- Maslinovo ulje – oko 2 dl
- Beli luk, po ukusu, što više – to bolje
- Peršun, što više – to bolje
- So, biber
- Belo vino
- Crvena paprika, po želji
Priprema:
Lignje je potrebno očistiti od iznutrica i iseći na kockice, a pipke na rezance.
Krompir očistiti, iseći na kolutove, a beli luk i peršun sitno iseckati. Na dno šerpe uliti malo maslinovog ulja, staviti sloj krompira, posoliti, pobiberiti i staviti sloj lignji. Posuti sa malo belog luka i peršuna i poprskati uljem.
Ređati tako slojeve sve dok se materijal ne utroši. Poslednji sloj je krompir. Preliti s malo belog vina i vode, koliko da je preliveno tečnošću. Ko voli, može da doda malo aleve paprike.
Kuvati poklopljeno, na laganoj vatri, oko 40 minuta. Ovo jelo se ne meša tokom kuvanja.
Ukoliko volite gušće jelo, sipajte vode taman da prekrije krompir i ostavite da se ukrčka. Za čorbastije jelo potrebno je naliti malo više vode.
I vrlo važna napomena: lignje moraju biti kupljene u ribarnici, a ne u prodavnici, odnosno, moraju biti jadranske, a ne one žilavije, južnoafričke, patagonske i ostale, koje mi zovemo lignjuni i ne koristimo ih za ova jela.
Autor fotografija i ideja za recept: Ana Marija Barić carpe-diem-anamb.blogspot.rs
Komentari