Lignje a la bakalar

Lignje a la bakalar

Lignje a la bakalar jedno je od onih jela koja neke porodice u Hrvatskoj, posebno na primorju, pripremaju kao sastavni deo posnog ručka ili večere za Badnji dan i Veliki petak. Naravno, ukoliko ne spremaju klasični bakalar.

 Lignje a la bakalar - foto: Ana Marija Barić

Recept za lignje a la bakalar

Za ovo jelo potrebno je (za šest osoba):

  • Lignje – 1 kg
  • Krompir – 1,5 kg 
  • Maslinovo ulje – oko 2 dl
  • Beli luk, po ukusu, što više – to bolje
  • Peršun, što više – to bolje
  • So, biber
  • Belo vino
  • Crvena paprika, po želji

Priprema:

Lignje je potrebno očistiti od iznutrica i iseći na kockice, a pipke na rezance.
 

Lignje isečene na kolutove - foto: Ana Marija Barić


Krompir
očistiti, iseći na kolutove, a beli luk i peršun sitno iseckati. Na dno šerpe uliti malo maslinovog ulja, staviti sloj krompira, posoliti, pobiberiti i staviti sloj lignji. Posuti sa malo belog luka i peršuna i poprskati uljem.

Ređati tako slojeve sve dok se materijal ne utroši. Poslednji sloj je krompir. Preliti s malo belog vina i vode, koliko da je preliveno tečnošću. Ko voli, može da doda malo aleve paprike.
 

Lignje a la bakalar - priprema - foto: Ana Marija Barić



Kuvati poklopljeno
, na laganoj vatri, oko 40 minuta. Ovo jelo se ne meša tokom kuvanja.

Ukoliko volite gušće jelo, sipajte vode taman da prekrije krompir i ostavite da se ukrčka. Za čorbastije jelo potrebno je naliti malo više vode.

I vrlo važna napomena: lignje moraju biti kupljene u ribarnici, a ne u prodavnici, odnosno, moraju biti jadranske, a ne one žilavije, južnoafričke, patagonske i ostale, koje mi zovemo lignjuni i ne koristimo ih za ova jela.


Autor fotografija i ideja za recept: Ana Marija Barić carpe-diem-anamb.blogspot.rs

 


 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica