Crni rižoto od sipa

Crni rižoto od sipa

Crni rižoto od sipa jedno je od posnih jela koje se sprema u Dalmaciji za Badnji dan. Badnji dan i riba su u tom kraju ionako važniji od spremanja za Božić, kada se na trpezi podrazumeva nešto pernato.
 

 Crni rižoto od sipa - foto: Ana Marija Barić

U prošlosti u Dalmaciji nije bilo obilja hrane, niti veće proizvodnje zbog kršnog tla, tako da nema mnogo mesnih jela. Jelo se meso bilo kakvo, jer se meso nije jelo često. Bilo je ulja i vina, i sve se vrti oko toga. U drugim krajevima je bilo drugačije, ali na primorju, fakat je, meso je bilo retko na trpezi.

Recept za crni rižoto od sipa

Potrebno je:

  • Sipe – 1 kilogram
  • Crnilo – (Radi se o vrećici punoj crne tečnosti, koja se nalazi u utrobi sipe. Sipa zbunjuje predatora u moru ispuštajući crnilo, da bi mogla da pobegne. To crnilo daje ovom rižotu poseban ukus, ali i fantastičnu boju – pirinač mora biti crn kao mazut. Za ovo jelo koriste se sipe koje se sveže kupe na ribarnici. Prilikom čišćenja mora se paziti da se vrećica ne probije, te crnilo iscuri)
  • Sipa se čisti tako da se sa trbušne strane razreže od glave pa do kraja, odvoji se glava (u sklopu s glavom dolaze i iznutrice, među njima je i vrećica s crnilom koja je vretenastog oblika – pažljivo se odvoji). Ostale iznutrice se bace. U glavi se nalaze usta sipe (takozvani kljun) koja se prstima izvuku van, oči se nožem izvade (jer su pune vode pa bi prsnule na vrućem ulju). Na leđnom delu nalazi se „kičma” – bela vretenasta sunđerasta kost koja se baca ili se pokloni nekome ko ima papagaja (oni je vole grickati i brusiti kljun na njoj).
  • Pirinač – jedna mala kafena šoljica po osobi, a za jednu šoljicu pirinča pripremiti tri šoljice vode
  • Maslinovo ulje – najmanje 2 dl
  • Peršun,
  • Crni luk – jedna glavica,
  • Beli luk – četiri čena,
  • So, biber, suvi začin po želji
  • Kipuća voda


Priprema:

Sipe iseći na komadiće, a krakove na rezance.

Oprati pirinač, iseckati peršun i očišćen beli luk.

U dubokoj šerpi na malo maslinovog ulja dinstati dugo, dok ne postane staklast, iseckani crni luk.
 

Crni rižoto od sipa - priprema - foto: Ana Marija Barić


Dodati sipe i poklopljeno na tihoj vatri dinstati ih oko pola sata. Često promešati jelo.
 

Crni rižoto od sipa - priprema - foto: Ana Marija Barić


Desetak minuta pre kraja dodati crnilo
. Dobro promešati.


Dodati pirinač, malo prodinstati, pa zaliti kipućom vodom i posoliti. Mešati dok sva voda ne ispari.

Dodavati malo po malo vode, u početku više, a kasnije sve manje jer je potrebno voditi računa o tome da rižoto ne bude preredak, ali ni pregust.
 


Crni rižoto od sipa - crnilo - foto: Ana Marija Barić

Kuvati tako dvadesetak minuta u otvorenoj šerpi, dok se ne zgusne.

Pri kraju kuvanja dodati beli luk, pola kašičice bibera i suvi začin, ako volite.

Gotovo jelo posuti peršunom, zaliti maslinovim uljem i poklopiti da odstoji desetak minuta.

Može se jesti samo tako ili služiti sa sveže naribanim parmezanom.

Autor fotografija i ideja za recept: Ana Marija Barić carpe-diem-anamb.blogspot.rs

 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica