Za još jednu poslasticu koja se može naći na božićnoj trpezi vojvođanskih Slovaka recept nam je dala Miruška Kociš iz Stare Pazove. U pitanju su carigradske oblande (bielkové oblátky).
Recept za Carigradske oblande (bielkové oblátky)
Potrebno je:
Možda vas zanima
6 belanaca
15 supenih kašika šećera
sok od pola limuna
6 supenih kašika vrelog meda
100 g seckanih oraha
3 oblande
Priprema:
Belanca mutiti mikserom, po mogućnosti u emajliranoj posudi, i polako dodavati, kašiku po kašiku, šećer. Nakon toga postepeno doliti limunov sok. Nakon ovoga sadržaj iz posude premestiti na veći sud sa vodom, koji smo u međuvremenu stavili na šporet. Voda treba blago da ključa, a belanca sada treba polako ručnom mutilicom kuvati na pari uz postepeno dodavanje vrućeg meda.
Na samom kraju polako dodavati seckane orahe, blago promešati, ostaviti da se malo prohladi i tako toplo premazati preko reljefnog dela oblandi, dakle, u dva sloja i trećom oblandom poklopiti.
Pritisnuti čitavu površinu oblandi nečim (ali da ne bude suviše teško, da ne istisne fil) da bi se fil zalepio za oblande. Možemo ih tako ostaviti preko noći. Oblande sečemo na kocke ili rombove.
Prijatno!
Komentari